Särskild åklagare Robert Mueller som ska utreda rysskoppling Foto: TT

Särskild åklagare ska utreda rysskoppling

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare för att utreda ”den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor”, enligt USA:s justitiedepartement.

Utnämningen av Muller kommer i samband med att kraven växt på att någon utanför justitiedepartementet ska hantera den politiskt laddade utredningen.

– Jag ser fram emot att de snabbt kommer till en slutsats i det här ärendet, säger USA:s president Donald Trump och lägger till att han inte tror att utredningen kommer komma fram till någon koppling, enligt nyhetsbyråer.

LÄS MER: Källor: Trump bad FBI lägga ner utredningen kring Flynn

Beslutet kommer dagen efter att The New York Times publicerat uppgifter om att president Donald Trump bett FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot presidentens tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Uppgiften om försöket att påverka Comey kommer från en minnesanteckning som Comey skrev kort efter ett möte med Trump, dagen efter det att Flynn fick sparken i februari, enligt källor inom FBI som sett dokumentet.

LÄS MER: ”Det här är det närmaste vi kommit Watergate”

Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, säger att tillsättandet av en särskild åklagare är ”väldigt välbehövligt”, och säger att Mueller ”är rätt typ”, enligt Reuters.

ANALYS: ”Riksrätt” nämns nu på ett helt annat sätt än tidigare

Sent på onsdagskvällen meddelades det även att USA:s president Donald Trump kommer att träffa fyra kandidater till tjänsten som FBI-chef, uppger Vita huset.

Det rör sig om den tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe, den före detta guvernören i Oklahama Frank Keating, den före detta senatorn från Connectictut Joe Lieberman samt Richard McFeely med en tidigare bakgrund inom FBI.

Trump avskedade FBI-chefen James Comey nyligen och antydde då för NBC att det hade med myndighetens utredning av kontakter mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj.

ANALYS: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen Comey fick gå

Robert Mueller, 72, är född i New York och Vietnamveteran.

Han var FBI-chef 2001 till 2013. Han tillträdde en vecka innan 11 september-attentaten.

Det beskrivs som att han har lika stort förtroende bland republikaner som demokrater.

Källa: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter