Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se satellitbilderna före och efter explosionerna. Foto: Planet Labs PBC/AP

Satellitbilder visar förödelsen på militärflygbasen

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder förefaller visa hur flera ryska stridsflyg förstörts efter explosionerna på militärflygbasen på Krim. Både Ryssland och Ukraina förnekar att det rör sig om en ukrainsk attack.

Enligt CNN kan det röra sig om Rysslands största förlust av militära stridsflygplan under en enskild dag sedan andra världskriget.

På tisdagen kom uppgifter om en rad explosioner på en rysk militärflygbas på Krim. En person dog och fem skadades i explosionerna, uppger Krimhalvöns hälsodepartement.

Ryssland hävdar att inga stridsflyg skadades av explosionerna – men satellitbilder ser ut att visa åtminstone åtta skadade eller förstörda stridsflyg, rapporterar BBC.

Om antalet förstörda plan stämmer kan det innebära landets största förlust av stridsflyg under en enskild dag sedan andra världskriget, enligt CNN.

Storbritannien: Det var Ukraina

Att två explosioner rapporteras ha inträffat pekar enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace på att det rör sig om en ukrainsk attack, tvärtom mot vad de båda länderna hävdar.

Enligt Ryssland orsakades explosionerna av en olyckshändelse i ett ammunitionsförråd. Ukraina nekar också till att ha utfört en attack, och antyder att en olycka måste ha skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer