Vid bukten utanför Port Fourchon i Louisiana är flera fartyg är i full färd med att städa upp oljeläckan. Foto: Sean Rayford/AFP/TT, Maxar Technologies/AP/TT

Satellitbilder visar massiva oljeläckan efter orkanen Ida

Uppdaterad
Publicerad

En flera mil lång oljeläcka har upptäckts i Mexikanska golfen.

Läckan kommer efter orkanen Idas framfart som gjort att en stor del av olje- och gasproduktionen fortfarande hålls stängd.

– Spillet är stort, det största just nu, säger Sam Jones, koordinatorchef för oljeläckor i Louisiana, enligt Bloomberg.

Det var genom satellitbilder som en forskare vid University of Toronto upptäckte var de avlånga svarta fläckarna i vattnet kom ifrån. Vid bukten utanför Port Fourchon i Louisiana är nu flera fartyg är i full färd med att städa upp den över 20 kilometer långa oljeläckan som orsakades av Idas framfart.

– Spillet är stort, det största just nu, säger Sam Jones.

Oljeutsläppet, som fortfarande pågår, bedöms komma från en gammal rörledning tillhörande ett olje- och gasföretag baserat i Houston. Dykare jobbar med att lokalisera den exakta källan till läckaget. Utsläppet är det allvarligaste av totalt 265 incidenter som Sam Jones fått in efter Ida.

Gamla rör skapar läckor

Att gamla outnyttjade rörledningar leder till läckor i samband med oväder är inget ovanligt. Enligt en rapport från den amerikanska regeringen ligger över 3000 mil gamla rör på havsbotten utanför USA:s kust. Det finns i dag inga krav på att företag ska underhålla sina gamla ledningar, något som ökar risken för olyckor då de med åren blir allt mindre tåliga.

Efter orkanen Ivan 2004 uppdagades ett oljeutsläpp i Mexikanska golfen som än idag läcker olja.

– Den typ av olycka vi ser går att förebygga och bör inte tillåtas hända, säger Naomi Yoder, forskare vid Healthy Gulf, en miljöorganisation i New Orleans till Forbes.

Flera riggar fortfarande evakuerade

Fortfarande är stora delar av olje- och gasproduktionen avstängd i Mexikanska golfen efter ovädret. Omkring 93 procent av råoljeproduktionen, motsvarande 1,7 miljoner fat per dag, är avsängd och 86 procent av naturgasproduktionen har stannat av. Totalt 119 olje- och gasplattformar och sex riggar är fortfarande evakuerade, enligt Reuters.

De ekonomiska förlusterna efter Ida beräknas bli rekordstora – till och med större än efter orkanen Katrina 2005. Över 50 personer har omkommit i orkanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.