”Straight outta Europe”. Foto: Montage/Twitter

Satir-stormen igång på sociala medier efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Storbritannien röstade för att lämna EU med 51,9 procent av rösterna tog det bara ögonblick för satiren att forsa ut på sociala medier.

”Grexit, Departugal, Italeave, Fruckoff, Czeckout, Outsria, Finish, Slovakout, Latervia, Byegium”; klatschiga namnförslag på hur resten av EU kunde följa brexit är en av de mest populära på mikrobloggen Twitter.

Användare var heller inte sena att påkalla utseendemässiga likheter mellan Londons före detta borgmästare och brexitförespråkaren Boris Johnson och Donald Trump, med en rad varianter, bland annat en brexit-version av det välkända Berlinmur-graffittiverket visandes Sovjetledaren Leonid Brezjnev kyssandes östtyske ledaren Erich Honecker – fast denna gång kysser Trump Boris Johnson.

Brittisk EU-omröstning

Rysslands och Kinas reaktioner var också temat för en lång rad bilder – bland annat en avbildandes en popcornätande förväntansfull Putin, eller en Putin skålandes med Kinas ledare Xi Jinping.

Olika modifierade, övermålade och korrigerade EU-flaggor var även de vanliga i Twitterflödet.

Se exempel i bildspelet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet