En satirteckning där den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen avbildas som nazist upprör Pia Kjaersgaard, talman för det danska folketinget. Foto: TT

Brittisk satirteckning upprör danska politiker

Uppdaterad
Publicerad

Den danska så kallade ”smyckeslagen” som antogs i veckan har rört upp känslorna även utanför landets gränser, och talmannen i danska Folketinget, Pia Kjaersgaard, vill nu att tidningen The Guardian drar tillbaka publiceringen av en satirteckning av den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen. Samtidigt vill Kjaersgaard inte ta avstånd från den omstridda publiceringen av Muhammedkarikatyrerna i den danska tidningen Jyllandsposten 2006.

Med anledning av den omstridda asyllag som i onsdags antogs av det danska folketinget publicerade den brittiska dagstidningen The Guardian en satirteckning av den danske statsministern, där Lars Lökke Rasmussen avbildas med en, av något som påminner om ett hakkors prytt, armbindel  och i en pratbubbla syns säga: ”Det är en förolämpning att jämföra oss med nazisterna”.

Bredvid bilden av den danske statsministern har tecknaren,  i en parafras på öltillverkaren Carlsbrgs reklamslogan, skrivit: ”Antagligen det mest korkade politiska partiet i världen”.

”Orättvist mot Danmark”

Publiceringen av teckningen har mötts av hård kritik och bestörtning från ett antal danska politiker och lett till att den danska talmannen Pia Kjersgaard, tidigare partiledare för Dansk Folkeparti, i en i intervju med den danska tv-kanalen TV 2 nu säger att hon vill att tidningen drar tillbaka publiceringen.

–Jag anser att det hela är orättvist mot Danmark och mot vår statsminister. Det är inte rimligt med tanke på vad som händer i dagsläget. Saker och ting har skruvats upp till en orimligt hög nivå och om ingen säger ifrån blir det bara värre och värre.

”Stor skillnad”

Pia Kjaersgaard var en av dem som 2006 försvarade den mycket uppmärksammade publiceringen av Muhammedkarikatyrerna i den danska tidningen Jyllandsposten. I intervjun med TV 2 säger hon dock att det är stor skillnad på de två publiceringarna.

– Det går överhuvudtaget inte att jämföra. Och lyssna på mig: Jag har inte funderat på att bränna ned ambassader, demonstrera mot den brittiska ambassaden eller trampa på deras flagga.

Kritik mot lag

Den omstridda danska asyllagen innebär, utöver skärpta asylregler och en begränsning av uppehållstillstånd, att de danska myndigheterna tillåts att beslagta större mängder kontanter och värdeföremål från de flyktingar som söker asyl i landet.

Efter kritik höjdes värdegränsen för personliga föremål från 3.000-10.000 danska kronor, och myndigheterna förbjuds också att beslagta ”föremål med särskilt högt affektionsvärde”, däribland vigselringar och familjeporträtt.

Den danska lagen har rönt stor uppmärksamhet och kritiserats hårt av det internationella samfundet, bland annat av Cecilia Malmström, som kallade det antagna förslaget för ”ett sorgligt beslut” och ”plakatpolitik”.

”Svårt vara stolt över Danmark”

Men även inom landets gränser är den nya asyllagen långt ifrån populär bland alla, och i en krönika i The Guardian säger den danska skådespelerskan Sofie Gråböl att hon inte längre känner igen sitt hemland.

– Jag vill vara stolt över Danmark, men det är svårt. När jag läser att man i Danmark tillåter polis att beslagta flyktingars tillhörigheter befinner jag mig i London, och det gör ont att höra.

Sofie Gråböl, vars rolltolkning i den danska tv-serien ”Brottet” mötts av hyllningskörer i Storbritannien, skriver även syrligt att det kommer att krävas många tv-serier av samma kaliber för att omvärldens bild av Danmark ska ändras.

– Vi inser inte hur vi uppfattas utomlands och jag tror att det här har skadat bilden av Danmark enormt mycket. Jag antar att vi får göra en enorm mängd tv-serier för att vända det här.

Oro inom näringslivet

Även inom det danska näringslivet har farhågor uttryckts för att asyllagen kan komma att skada omvärldens bild av Danmark, enligt Peter Thagesen från organisationen Dansk Industri, i en intervju i den danska tv-kanalen TV 2.

– Kortsiktigt tror jag inte att publiceringen av teckningen betyder så mycket, men det här kan ju vara ett uttryck för att en del av det som pågår i Danmark kanske missförstås i utlandet. Och här säger jag bara att det är viktigt att vi tar det på allvar och rättar till de missförstånd som råder, och det så snabbt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.