Satt i tsarens fåtöljer

Publicerad

Historien är som hämtad ur Antikrundan, men den går utanpå allt som presenterats i SVT populära långkörare. En familj i Finland har i tre generationer, bokstavligen, suttit på några rejäla ryska dyrgripar.

Möbelgruppen som ska auktioneras ut på Bukowskis Helsingfors ser inte mycket ut för världen. Familjen i Finland har använt den i tre generationer och med tiden har det blivit en och annan fläck.

-Den är väl använd. En bulldog har legat i en av sofforna och barn har lekt i dem, säger Maria Ekman-Kolari, kurator på Bukowskis i Helsingfors.

Formgavs 1894
När möblerna gick i arv från generation till generation förlorades kunskapen om ursprunget, men nu står det klart.

Möblerna formgavs och tillverkades 1894 för den sista ryska tsarinnans så kallade silversalong.

Det var femton delar i möbeln, elva finns kvar. Sovjetmakten sålde allt från Vinterpalatset för att få in hårdvaluta i början på 1920-talet, och på så vis hittade möblerna till den finska familjen. Någon gång under vägen har de även klätts om.

När de ryska myndigheter fick vetskap om fyndet sändes omedelbart kuratorn från Vinterpalatset till Helsingfors för att bekräfta fyndet. Ryssland är mycket intresserat av att överta möbeln, men på Bukowskis i Finland undrar man om de har pengar nog.

Extremt hög potential
Vårkatalogen finns ännu inte utlagd på nätet, men enligt Carl Barkman, chefsintendent och Bukowskis ledande möbelexpert i Sverige, kommer utropspriset att hamna på lite drygt en miljon kronor.

-Men den här möbelgruppen har en extremt hög potential. Oddsen är mycket goda att priset kommer att gå upp rejält. Det kan bli väldigt mycket dyrare.

-Det här är det sista som finns att få tag på från tsarfamiljens möblemang i Vinterpalatset. Allt finns belagt och dokumenterat, säger Carl Barkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer