Protesterna mot Saudiarabiens dom mot bloggaren har varit höga. Här från Österrike i februari. Foto: AP

Saudiarabien fastställer piskdom mot bloggare

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens högsta rättsinstans har fastslagit den internationellt kritiserade domen mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi.

Fallet utlöste en djup diplomatisk kris mellan Saudiarabien och Sverige.

– Det här beslutet har chockerat mig, säger Insaf Haidar, bloggarens fru, till AFP via telefon från Kanada om söndagens besked.

Haidar fruktar nu att verkställandet av straffet ska återupptas på fredag.

Internationell kritik

Badawi dömdes i fjol i en lägre instans för att bland annat ha smädat islam till tio års utreseförbud, tio års fängelse, motsvarande drygt 2,2 miljoner kronor i böter, samt 1 000 piskrapp.

I januari fick 31-åringen sina första 50 piskrapp – vilket liksom domen som sådan utlöste en flod av internationell kritik. Inte minst blev utrikesminister Margot Wallströms (S) omdöme om piskningen som ”närmast medeltida metoder” uppmärksammat och ledde till en djup politisk kris mellan Sverige och Saudiarabien.

Kan inte överklagas

Många andra regeringar och människorättsorganisationer har också brännmärkt domen och USA har uttryckt ”stor oro” och manat Saudiarabien att ändra den.

En källa uppger nu för AP att det ännu är oklart om den nya domen också inkluderar ytterligare piskrapp eller om dessa slopas.

Klart är att domen inte kan överklagas till högre instans, men eventuellt kan den saudiske kungen gå in och häva den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.