Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz. Foto: TT

Saudiarabien utfärdar inga nya affärsvisum

Uppdaterad
Publicerad

Saudiska myndigheter har beslutat att inte utfärda nya visum för svenska affärsmän. Detta bekräftar utrikesdepartementet för SVT Nyheter.

Det innebär att företag som är i upphandlingar eller planerar projekt inte kommer kunna skicka medarbetare till landet. Människor som redan har visum för affärsverksamhet kommer inte beröras av beslutet.

Utrikesdepartementet bekräftar att de fått besked om beslutet från Saudiarabien att landet inte längre ger affärsresenärer viseringar.

– Vi hoppas att den bilaterala frågan mellan Sverige och Saudiarabien löser sig snarast och att viseringsverksamheten återupptas. Vi vill ha goda relationer med Saudiarabien, säger Erik Boman, pressekreterare på UD.

Moderaterna: Svenska jobb riskeras

Vilken skada för svenska företag visumstoppet får beror på hur länge det varar. Det säger näringslivskällor till SVT Nyheter. Frågan är om detta är en politisk markering som varar ett par dagar eller om visumstoppet kommer att vara en längre tid.

– Sverige är ett mycket exportberoende land och det här minskar svenska företags möjligheter till kontakter och i förlängningen riskerar det att drabba svenska jobb, Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson.

De största svenska företagen som är verksamma i Saudiarabien är Ericsson, Saab, ABB, Ikea och Volvo.

Företrädare för Ericsson skriver i ett mejl till TT: ”Den uppkomna situationen och de snabbt förändrade relationerna mellan länderna är mycket oroande. Uppgifterna om att Saudiarabien stoppat svenska affärsvisum är ytterligare ett tecken på detta. Det är av yttersta vikt att relationer kan normaliseras och en konstruktiv dialog kan återupprättas”.

Möte med näringslivet i kväll

I kväll träffar utrikesminister Margot Wallström och näringsminister Mikael Damberg företrädare för svenskt näringsliv för att diskutera den uppkomna situationen för fortsatt samarbete med Saudiarabien.

– Jag beklagar att Saudiarabien nu har beslutat att stoppa nya affärsvisum. Regeringen arbetar nu för att så snart som möjligt normalisera relationerna med Saudiarabien och hoppas att det ska kunna ske så snart som möjligt, säger näringsminister Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv avvaktar med att ge kommentarer om viseringsstoppet tills mötet med regeringen i kväll har ägt rum.

Mellanösternanalytikern: Upptrappad konflikt

Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet, menar att konflikten med Saudiarabien nu har trappats upp.

– Det här är en rejält och kvalitativt annorlunda upptrappning än tidigare diplomatiska symbolhandlingar med hemkallade ambassadörer. Detta är en konkret fysisk aktion som kan skada svensk ekonomi och som kan trappas upp efter behag. Regeringen kan nu bara vädja till Saudiarabien att häva visumstoppet, men för att Saudiarabien ska ändra sig krävs nog att regeringen kryper till korset och tar tag i det avbrutna militära samarbetsavtalet igen. Utrikesminister Margot Wallström bör offentligt omformulera sig i sin kritik mot Saudiarabien, säger Per Jönsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.