”Saudiarabiens trovärdighet är lika med noll nu”, säger före detta överåklagare Sven-Erik Alhem. Foto: Mats Andersson/TT

”Kan ha förhoppning att hitta hela kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den saudiska journalisten Jamal Khashoggis kropp ska ha hittats i Turkiet. Även om källorna i nuläget är obekräftade, tror före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem inte att Jamal Khashoggis dog till följd av en olycka.
– Det är fullständigt uteslutet att någon ska kunna få mig att tro något sådant, säger han.

Journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan den 2 oktober, då han klev in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Nu drygt tre veckor senare uppger Sky News att delar av journalistens kropp ska ha hittats i det saudiska generalkonsulatets privata trädgård i Istanbul, enligt källor till tv-kanalen.

– Börjar man hitta kroppsdelar så kan man ha förhoppning att hitta hela kroppen. Och då kommer en rättsläkare med stor sannolikhet att kunna fastställa dödsorsaken. Hittar man inte hela kroppen utan bara delar av den, är det ändå fördelaktigt därför att man då får belagt att det är en styckning, säger Sven-Erik Alhem.

Tecken på att Saudiarabien döljer något

Till en början sa Saudiarabien att Jamal Khashoggi dött av misstag i samband med ett slagsmål inne på konsulatet. Den förklaringen har Sven-Erik Alhem mycket svårt att köpa.

– Ingen kan få mig att tro att man hamnar på ett konsulat och avlider av misstag i någon slagsmål, och sedan styckas därtill. Det är fullkomligt uteslutet. Det här är oerhört belastande för Saudiarabiens trovärdighet som är lika med noll nu, säger han.

Enligt källorna till Sky News har Jamal Khashoggi styckats. Om det visar sig vara sant finns det anledning att tro att det saudiska konsulatet har något att dölja, säger Sven-Erik Alhem.

”Fallet är som en dålig film”

– Om man har styckat Khashoggi, tror jag det är för att undanröja möjligheten att kunna framställa dödsorsaken. I stället försöker man skylla ifrån sig att det är någon underordnad som tappat besinningen i ett slagsmål. Men i själva verket är det mycket som talar för att det här är styrt från högsta ort, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:

– Det här fallet är som en dålig film som jag inte skulle betala för att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet