Saudisk åklagare: Mordet på Khashoggi var överlagt Foto: TT/LAKRUWAN WANNIARACHCHI

Saudisk åklagare: Mordet på Khashoggi var överlagt

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiska journalisten Jamal Khashoggis mord ska ha varit planerat, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Saudiarabien har flera gånger ändrat sin historia kring dödsfallet, som gjort Sveriges utrikesminister Margot Wallström ”djupt oroad”.

Jamal Khashoggis död har lett till starka reaktioner runt om i världen, och man kräver fler svar kring händelseförloppet. Saudiarabien har flera gånger ändrat sin historia kring händelsen.

På torsdagen kom de senaste uppgifterna från en saudisk åklagare – mordet på Khashoggi var överlagt, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till rapporter från den saudiska tv-kanalen al-Ekhbariyas.

Saudisk journalist död

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hela tiden hävdat att mordet varit planerat och i tisdags uppmanade han den saudiska regimen att berätta var Jamal Khashoggis kropp finns.

Misstänkta kopplas till kronprins

Enligt flera uppgifter i amerikanska medier ska flera av de personer, som enligt turkiska källor, misstänks för inblandning i dödsfallet ha koppling till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Kronprinsen har i ett uttalande om Khashoggis död sagt att det rör sig om ”ett avskyvärt brott” och att ”rättvisa kommer att skipas i slutändan”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterade i veckan mordet och sa att hon är ”djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien”.

Försvann i början av oktober

Jamal Khashoggi försvann den 2 oktober. Han sågs senast gå in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Saudiarabien hävdade i ett tidigare skede att Khashoggi själv lämnade konsulatet, men har senare medgett att han dog där inne efter ett förhör som ska ha urartat.

Khashoggi arbetade bland annat på Washington Post, där han var en kritisk röst mot regimen i Saudiarabien.

Khashoggis mord är en pågående utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet