Rahaf Mohammed al-Qunun har ännu inte bestämt var hon ska bosätta sig. Foto: Thai Immigration Bureau/TT

Saudisk tonåring beviljas asyl

Publicerad

Den saudiska kvinnan som flydde till Thailand, barrikaderade sig på ett hotellrum och på sociala medier hävdade att hon kommer dödas om hon skickas tillbaka till hemlandet , får nu bosätta sig i Australien eller Kanada.

Rahaf Mohammed al-Qunun som flydde till Thailand för att komma undan sin familj har fått asyl i både Australien och Kanada, rapporterar CNN.

”Vi väntar på att höra vart hon ska”, säger Surachate Hakparn vid thailändska migrationsverket till kanalen.

Den saudiska tonåringen är fortfarande i Thailand, men väntas lämna landet så fort hon har fattat ett beslut. Hon hade tidigare bett om att få hjälp från Kanada, USA, Australien eller Storbritannien.

Har lämnat islam

18-åringen säger att hennes familj utsatt henne för både fysisk och psykisk misshandel i Saudiarabien. Genom sociala medier har hon berättat att hon vid ett tillfälle låstes in i sitt rum i ett halvårs tid för att hon hade klippt sitt hår. al-Qunun har lämnat islam och hävdar att hennes familj med all säkerhet kommer att döda henne för att ha gått emot de saudiska förmyndarlagarna.

Kvinnan lämnade sin familj under en resa till Kuwait och hade för avsikt att söka asyl i Australien när hon stoppades på flygplatsen i Bangkok. Där barrikaderade hon sig i ett hotellrum och berättade hur hon stoppats av thailändska myndigheter att resa vidare. I stället ska hon ha hotats att skicka tillbaka till Kuwait, varifrån hon anlänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.