En talesperson för flyktingorganet UNHCR säger att de kommer att ta hand om Rahaf Mohammed al-Qunun tills en långsiktig lösning har ordnats. ”Hon fortsätter att vara på en säker plats i Bangkok tillsvidare”, säger talespersonen. Foto: TT

Saudisk tonåring beviljad asyl – på väg till Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Rahaf Mohammed al-Qunun, den saudiska tonåringen som barrikaderade sig på ett hotell i Bangkok för att slippa tvingas tillbaka till sin familj, beviljades flyktingstatus av FN under torsdagen. Nu har tonåringen fått asyl i Kanada.

18-åringen, som barrikaderade sig i ett hotellrum på flygplatsen i Bangkok i flera dagar, ska under fredagseftermiddagen befinna sig på ett plan på väg till Kanada, enligt uppgifter från Thailändska myndigheter.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har bekräftat för Reuters att landet erbjudit tonåringen asyl.

Rymde från sin familj

Hon har uppgett för AFP att hon rymde från sin familj som finns i Kuwait efter att ha blivit utsatt för fysisk och psykisk misshandel.

”Mina bröder och min familj och Saudiarabiens ambassad väntar på mig i Kuwait. De kommer att döda mig. Mitt liv är i fara”, meddelade hon i text- och ljudmeddelanden från hotellet.

Valde Kanada

Hennes plan var att söka asyl i Australien, men hon stoppades på den thailändska flygplatsen. Efter att FN beviljat henne flyktingstatus,  erbjöd sig både Australien och Kanada att ta emot tonåringen. Hon ska då enligt uppgifter ha bestämt sig för att åka till Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.