Volkswagen skickade på fredagskvällen ut ett klargörande om att cirka fem miljoner bilar med VW-märket på kylaren har manipulerats. Foto: TT

Schweiz förbjuder försäljning av Volkswagen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelade schweiziska myndigheter att de inför försäljningstopp för de Volkswagen-modeller som ska ha manipulerats. Samtidigt meddelar Volkswagen att företaget ”kommer att vända på varje sten” för att kunna ställa de ansvariga till svars för avgasfusket.

Försäljningsstoppet i Schweiz gäller de Volkswagen-bilar som utrustats med en datamjukvara som gjort att man kan förbättra resultatet i utsläppstester, skriver Dagens Industri.

Volkswagen säger nu att företaget ”kommer att vända på varje sten” för att kunna ta ställa de ansvariga till svars för avgasfusket. Styrelsen beslutade under ett möte i går att låta tyska och amerikanska advokater ”objektivt undersöka och tydligt klargöra manipulationen av utsläppsdata på dieselmotorer”, enligt ett pressmeddelande.

Volkswagens utsläppsbluff

Styrelsen rekommenderar även att vissa anställda omedelbart ska stängas av, något som redan påbörjats.

Porsche-chefen ny vd

På fredagen kom beskedet att Porsche-chefen Mathias Müller ersätter Martin Winterkorn som ny vd för VW-koncernen.

Müller säger att han kommer göra allt för att vinna tillbaka allmänhetens förtroende.

– Vi ska övervinna krisen, sade Müller på en presskonferens.

Enligt styrelsen är Müller rätt man i rätt tid att ta företaget ur den nuvarande krisen. Fackordföranden och styrelseledamoten Bernd Osterloh skyllde skandalen på ”en liten grupp”.

– En liten grupp har tillfogat företaget stora skador. Vi behöver ett företagsklimat där problem inte göms undan, sade Osterloh på presskonferensen.

Flera har fått lämna

Det är inte bara Martin Winterkorn som har tvingats avgå. Även utvecklingscheferna på Audi och Porsche, Wolfgang Hatz och Ulrich Hackenberg, har lämnat sina poster, samt VW:s utvecklingschef Heinz-Jakob Neusser och amerikanska chefen Michael Horn.

Så hanterar olika länder VW-skandalen

  • Storbritannien Transportministern har meddelat att man tillsammans med biltillverkare ska undersöka om felaktig programvara använts.
  • Tyskland Har beslutat att låta en kommitté utreda Volkswagens agerande och kommittén ska också få ta del av dokument från VW.
  • Frankrike Ska genomföra tester för att undersöka om bilar i Frankrike har utrustats med förbjuden programvara liknande den i USA.
  • Italien Kommer att genomföra tester på 1.000 bilar. Har också beslutat att inleda en undersökning kring VW och fuskandet.
  • Sydkorea Har beslutat att undersöka 4.000-5.000 bilar, bland annat Jetta, Golf och Audi A3.
  • Nederländerna Låter tyska myndigheter genomföra tester. Inga egna tester är planerade.
  • Australien Det australiensiska konsumentverket ACCC vill utreda om bilar som sålts i Australien har haft manipulerade datorer för att minska utsläppen.
  • Norge Ekokrim ska undersöka om Volkswagen brutit mot norsk lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet