Såhär såg det ut utanför en möteslokal för en schweizisk kommité mot EU:s vapenlagar och direktiv. Foto: Peter Schneider / AP / TT

Schweiz röstade för tuffare vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Tragiska dödsfall och terrorism ställdes mot frihet och tradition i söndagens schweiziska folkomröstning.
Befolkningen valde att lägga sig i linje med EU:s regler och röstade för strängare vapenlagar i ett av Europas vapentätaste länder.

Ja-sidan vann med stor marginal, hela 63,7 procent. Resultatet innebär att Schweiz närmar sig EU:s regelverk, som skärptes i kölvattnet av flera terrorattentat i Europa. Schweiz ingår inte i unionen men har uppmanats av EU:s medlemmar att harmonisera sin lagstiftning med deras.

Den nya lagen begränsar bland annat rätten till semiautomatiska vapen. Samlare och sportskyttar kan fortfarande köpa sådana vapen men måste nu går igenom hårdare prövningar för att få ett ”exceptionellt tillstånd”.

”Överdrivna varningar”

Regeringen i Bern har uppmanat befolkningen att rösta ja och varnat för att Schweiz annars riskerar att uteslutas från Schengensamarbetet, som bland annat innebär resemöjligheter utan visum mellan länderna. Det skulle kosta landet stora summor varje år, enligt regeringen, och påverka säkerheten, asylprocesser och turismen negativt.

Men nej-sidan hävdar bestämt att varningarna varit överdrivna och att åtstramningen bara är ett i raden av ”diktat från Bryssel”, utan potential att stoppa terrorister.

-Det är synd att folk föll för skrämseltaktikerna om Schengen, säger Olivia de Weck, viceordförande för vapenlobbygruppen Pro Tell, till nyhetsbyrån ATS.

Rotad vapenkultur

Vapenkulturen är djupt rotad i det rika Schweiz. Över två miljoner skjutvapen finns fördelade bland landets 8,5 miljoner invånare, enligt en rapport från organisationen Small Arms Survey från 2017.

Landet har värnplikt för alla män från myndig ålder upp till 34 år och enligt tradition förvarar många sina armégevär hemma efter tjänstgöringens slut. Dessutom är prickskytte en mycket populär sport i landet.

Samtidigt har Schweiz den näst högsta självmordsfrekvensen med skjutvapen i Europa och har haft många fall med vapenvåld i hemmet, skriver BBC.

Utöver vapenfrågan röstade invånarna om ett nytt regeringsförslag som ska se över skattesystemet för företag i syfte att pumpa in mer pengar i pensionssystemet. Även det förslaget vann med överväldigande majoritet – 66,4 procent av rösterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer