Scott Morrison, till höger, tar över som Australiens nye premiärminister. Till vänster den avsatte Malcolm Turnbull. Foto: Mark Graham/AFP/TT

Scott Morrison ny premiärminister i Australien efter snårig maktkamp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en utdragen maktkamp, men Australien har nu bytt premiärminister för sjätte gången på elva år. Scott Morrison tar över efter petade Malcolm Turnbull, efter en omröstning inom det egna liberal-konservativa regeringspartiet.

Australiens nya premiärminister heter Scott Morrison. Han ersätter Malcolm Turnbull, som petas av sitt eget liberal-konservativa parti efter en intern maktkamp, rapporterar ABC.

Processen inleddes när tidigare inrikesministern Peter Dutton utmanade Turnbull om makten. Vid ett första partimöte i tisdags klarade sig Turnbull kvar, men åsikterna bland partiets ledamöter svängde under veckan och en ny omröstning hölls under fredagen, där Turnbull avsattes som partiledare och därmed också premiärminister.

Dutton förlorade dock själv sedan den påföljande omröstningen om ledarskapet till skatteministern Morrison.

Inte det första plötsliga bytet på sistone

Morrison har innan sin tid som skatteminister även varit migrationsminister och socialminister. Han blir Australiens sjätte premiärminister på elva år.

Malcolm Turnbull är samtidigt den fjärde australiske premiärministern att avsättas av sitt eget parti utan att ha fullgjort sin treåriga mandatperiod. Turnbull tog själv över makten när partiet röstade bort sittande premiärminister Tony Abbot 2015.

Det liberala partiets huvudmotståndare, socialdemokratiska Labor, genomgick samma process när Kevin Rudd avsattes till förmån för partikollegan Julia Gillard 2010. Tre år senare valdes hon sedan bort till förmån för Rudd igen.

Malcolm Turnbull har petats som Australiens premiärminister av sitt eget parti. Foto: Sean Davey/AFP/TT

”Maktgiriga småbarn”

Fenomenet med hastiga byten av regeringschef är illa omtyckt bland den australiska befolkningen, rapporterar ABC. Många jämför partiledningarna med dokusåpadeltagare.

– Det är som att titta på ett avsnitt av Expedition Robinson. Lögner, dolkar i ryggen, maktspel i kulisserna…, säger en väljare till ABC.

– Det får parlamentsledamöterna att likna kortsynta, maktgiriga småbarn, säger en annan.

– Jag äcklas över att vår regering är mer upptagen av att slåss internt än att regera vårt land, tillägger en tredje.

Turnbull har tidigare uppgett att han även kommer att lämna sin plats i parlamentet, vilket kommer att leda till ett omval till den stolen. Då den sittande regeringen enbart har majoritet med just ett mandat blir det ett ödesval för Morrisons nya regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.