Donald Trump, Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson. Foto: TT

Jimmie Åkesson (SD) skriver debattinlägg i Wall Street Journal

Uppdaterad
Publicerad

I ett debattinlägg i amerikanska Wall Street Journal – en av världens största dagstidningar – skriver SD:s Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson att Trump har rätt i sina senaste utspel om Sverige. SD-topparna skriver att judar flyttar från Malmö och är ”internflyktingar”. De får nu mothugg av Judiska Församlingen: – Antisemitismen i Malmö är ett tillräckligt allvarligt problem, säger ordförande Freddy Gellberg.

Trumps utspel om Sverige fortsätter, och nu har den sverigedemokratiske partiledaren Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, skrivit ett debattinlägg på engelska i amerikanska Wall Street Journal.

De hävdar att ”Trump har rätt: Sveriges flyktingmottagande fungerar inte”.

LÄS MER: ”SD ljuger om Sverige”

”Judar blivit internflyktingar”

Politikerna målar upp en mörk bild av Sverige, där malmöitiska judar är ”internflyktingar i deras födelseland”. De tar även upp det misslyckade terrordådet i Stockholm 2010, som skedde flera år innan dagens flyktingkris.

SE KLIPPET: Här är Trumps Sverige-utspel i Florida

De skriver att president Trump inte alls överdrev bilden av Sverige, att ”snarare var det en underdrift”. De skriver även att många kvinnor inte känner sig trygga i sina egna stadsdelar, och att sexbrott har ökat. Dessutom att ”invandrarmän är mer benägna att våldta än svenska män”.

”Brottslighet och upplopp ökar”

Enligt Åkesson och Karlsson har brottslighet och upplopp ökat, och de skriver att pistolvåld ökat ”trots Sveriges stränga vapenlagar”. Även detta kopplas till migration och flyktingkrisen.

De skriver vidare att den svenska ”socialistiska regeringen” tar emot återvändande IS-soldater ”med öppna armar”.

LÄS MER: SVT granskar påståendena i Fox News-inslaget

”Vårt parti, Sverigedemokraterna, vill sätta svenska medborgares säkerhet och välfärd först,” skriver SD-topparna – en blinkning mot Donald Trumps ”America first”-retorik.

Richard Jomshof (SD) säger att debattartikeln skrevs för att påpeka att den bilden av Sverige som ges i svenska medier, och i amerikanska, inte är korrekt.

– Det här är ett sätt att ge vår syn på saken. Donald Trump har kanske uttryckt sig på ett felaktigt sätt, men det finns ändå problem i Sverige kopplade till invandringen. Problem med gänguppgörelser, skjutningar, eldade bilar, maffialiknande uppgörelser. Det är något som följer i massinvandringens spår.

”En sanningsenlig bild”

Wall Street Journal valdes för att sprida sina åsikter.

– Världen är global, nyheter färdas från en del av världen till en annan. En debattartikel i USA gör att den syns i Europa och Sverige, säger Jomshof till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi ger en sanningsenlig bild. Tyvärr är det så att Sverige brottas med allvarliga problem i dag och man kan som vissa vill skönmåla, idealisera, förringa och förminska de problem som finns, men det gör inte saken bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.