Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Elizabeth Watson

Oljeläckande fartyg kan hota Jemen

Uppdaterad
Publicerad

En miljökatastrof hotar utanför Jemens kust. Över en miljon fat olja riskerar att läcka ut i Röda havet. Det är inte en fråga om, utan när, katastrofen kommer att inträffa, säger FN:s humanitära samordnare för Jemen David Gressly när SVT träffar honom i Stockholm.

– Vi har haft team som tittat på fartyget och många av dem säger att vi hittills har haft tur. En dag kommer vår tur att ta slut. Det kommer att ge vika och oljan läcka ut.

Fartyget ligger förankrat utanför Jemens nordvästra kust. Sedan kriget bröt ut 2015 har det lämnats nästan helt utan underhåll.

Nu är den 46 år gamla oljetankern på väg att rosta sönder. Dessutom har system som ser till att det inte samlas explosiv gas ombord slagits ut.  

– Fartyget kan brytas isär i tufft väder eller explodera, säger David Gressly. 

Hotar livsviktigt fiske 

Ombord finns över en miljon fat olja. Lasten är nästan fyra gånger den mängd råolja som läckte ut utanför Alaska i Exxon Valdez-katastrofen 1989. Hamnar den i Röda havet skulle två av Jemens viktigaste hamnar tvingas stänga och miljoner jemeniter bli utan mat, medicin och bränsle.

Ett oljeläckage skulle hota Röda havets ekosystem och slå ut fiskeindustrin, en livslina för hundratusentals jemeniter. Enligt FN skulle oljan kunna ta sig ända till Suezkanalen och Hormuzsundet, några av världens mest trafikerade handelsvägar.

– Det skulle bli ett hårt slag mot regionen och världen, säger David Gressly.

Genombrott i förhandlingar 

I åratal har det pågått förhandlingar om att flytta det förfallna fartyget. Men krigets parter har inte kunnat komma överens om vem som ska få intäkterna från oljan. 

För några månader sedan kom det första genombrottet på sju år. Då slöt FN en överenskommelse med de stridande om en lösning som kan förhindra katastrofen: att flytta oljan till ett annat säkrare fartyg. 

– För en gångs skull kan vi ta till preventiva åtgärder istället för att rusa in senare och spendera miljarder på något vi kunde ha stoppat, säger David Gressly. 

Kamp mot klockan

Men det saknas pengar att genomföra planen. Tre fjärdedelar av de 80 miljoner dollar FN uppskattar behövs för att påbörja operationen finns på plats. Sverige bidrar med 50 miljoner kronor. Nu har FN tagit till crowdfunding för att samla in resten. En ovanlig åtgärd, säger David Gressly. Men det är en kamp mot klockan. 

– Varje dag vi väntar är en dag det kan hända. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.