Se hur gräshoppssvärmarna i Kenya samlas in och blir till foder i klippet ovan. Foto: TT / SVT

Här görs proteinfoder av gräshoppssvärmar

Uppdaterad
Publicerad

Afrikas horn har i över ett år plågats av de värsta gräshoppssvärmarna på årtionden, något som skapat problem. Men nu har ett startup-företag hittat lösningen. Fånga in gräshoppor, mal ner dem och använd som foder till djur.

Gräshopporna har det senaste året plöjt sig genom landskapen i Kenya och ätit upp det mesta de kommit över, vilket gjort att böndernas skördar har förstörts.

Men gräshoppor innehåller mycket protein och det var det som fick Abdi Achebe, projektledare för The Bug Picture, att komma på ett sätt att använda gräshopporna till sin fördel.

– Först känner människor att gräshoppor är helvetet, de ser på det ur ett negativt perspektiv, men nu tror jag att vi ser den positiva delen av det. Vi försöker utbilda samhällena att du kan omvandla gräshopporna till gödsel och det kan vara billigare för dig.

Se hur projektet går till och hör gräshoppsinsamlarnas tankar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.