Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Charlottesville-offer hedrades med minnesstund

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.00 (lokal tid) arrangerades en minnesstund för Heather Heyer, den 32-åriga kvinna som dödades när en bil körde in i en grupp människor som demonstrerade mot den vit makt-demonstration som arrangerades i Charlottesville, USA, under helgen.

Minnesstunden arrangerades på the Paramount theater i Charlottesville, Virginia, och var öppen för allmänheten. Heather Hayers föräldrar hade uppmanat besökare att klä sig i lila, hennes favoritfärg.

”I denna tid av sorg ber vi er att respektera Heathers minne. Bär inga skyltar, vapen, mat eller dryck. Alla väskor kommer att genomsökas.”, stod det i den officiella inbjudan till minnesstunden.

Dödades när bil rammade folkmassa

Heather Hayer dödades när en bil, till synes medvetet, rammade en grupp människor som samlats för att demonstrera mot en vit makt-demonstration i Charlottesville under lördagen.

LÄS MER: Här kör bilen in i demonstrationerna

Föraren, en man i 20-årsåldern, greps under lördagseftermiddagen. Polisen rubricerade händelsen som misstänkt mord. På söndagskvällen kom uppgifterna att FBI har tagit över utredningen, enligt TT.

Protesterade mot borttagande av staty

Vit makt-demonstrationen i helgen gick under parollen ”förena högern” och arrangerades i protest mot beslutet att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee från en av Charlottesvilles parker.

Bland de protesterande vit makt-anhängarna syntes bland annat personer klädda i Ku Klux Klan-dräkter och högerextrema milismän med automatvapen – vilket tillåts enligt Virginias så kallade ”open carry”-lagar.

LÄS MER: Misstänkt attentatsman i nynazistisk demonstration

Redan under fredagen bröt våldsamheter ut när hundratals högerextremister demonstrerade i ett fackeltåg genom University of Virginias campusområde. På lördagen fortsatte demonstrationen med våldsamma sammandrabbningar mellan vit-makt anhängare och motdemonstranter.

Ytterligare två dog i helikopterolycka

Förutom Heather Hayer dog även två poliser som övervakade demonstrationerna när deras helikopter, av ännu inte kända skäl, kraschade i utkanterna av University of Virginias campusområde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet
Foto: TT
Vit makt-protestanter i Charlottesville. Foto: TT