Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler än 1 000 EU-medborgare har kunnat lämna Sudans huvudstad Khartum, bekräftar EU:s utrikeschef. Foto: EPA/Bundeswehr/TT

Senaste nytt om oroligheterna i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Striderna i Sudan har pågått sedan den 15 april och tvingat hundratusentals människor på flykt. Flera gånger har militären och den paramilitära gruppen RSF kommit överens om vapenvila men ändå har skott och explosioner fortsatt höras i huvudstaden Khartum. En svensk räddningsinsats evakuerade ungefär hundra svenska medborgare men hur många svenskar som finns kvar i landet är oklart.

Oroligheterna i Sudan

Förre Sudanledaren: "Mardröm för världen"

Konflikten i Sudan blir en "mardröm för världen" om striderna utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig. Det framhöll landets tidigare premiärminister Abdalla Hamdok vid en konferens i Kenyas huvudstad Nairobi på lördagen, skriver TT.

Enligt Hamdok riskerar striderna att bli värre än krigen i Syrien och Jemen om de inte stoppas.

– Det finns ingen som kommer att gå segrande ur det här.

Över 500 människor har dödats och närmare 4 200 skadats sedan maktkampen mellan den sudanesiska arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo, ledare för den paramilitära milisen RSF, utbröt den 15 april.

Foto: Daniel Irungu/EPA/TT

Överblick

Sju dagars vapenvila överenskommen enligt Sydsudan

Den sudanesiska armén och RSF har kommit överens om en sju dagar lång vapenvila med start den 4 maj, enligt ett uttalande från Sydsudans utrikesdepartement, rapporterar Reuters.

Båda sidor ska ha kommit överens om att utse representanter för fredsförhandlingar. Sydsudan har utsetts som ett möjligt värdland för fredsförhandlingar och har också erbjudit sig att medla i konflikten, skriver Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hassan förlorade sin systerson och en nära vän i Sudan. Han försöker dagligen att få kontakt med hemlandet, men det har varit svårt då elnätverket i Sudan slagits ut under striderna.

– Jag har inte haft kontakt på flera dagar, det har varit jättesvårt, eftersom det inte finns någon el eller internet, säger
Hassan Alsherif Saud Ahmed till SVT Nyheter Sörmland.

Markerad händelse

Över 100 000 har flytt från Sudan till grannländer

Antalet flyktingar som har tagit sig från Sudan och in i grannländer är nu uppe i över 100 000. Det meddelade UNHCR:s talesperson Olga Sarrado på en pressträff i Genève under tisdagen, enligt AP.

I ett inlägg på Twitter varnar samtidigt FN:s flyktingchef Filippo Grandi för att siffran kan stiga till 800 000:

“Vi hoppas att det inte kommer till det, men om inte våldet upphör kommer fler människor att tvingas fly.”

Många har också drivits på flykt inom landets gränser sedan stridigheterna bröt ut i mitten av april. Enligt en talespersoner från FN:s migrationsorgan, IOM, handlar det om minst 334 000.

Kvinna på flykt sittandes på en åsna tillsammans med sitt barn.
Foto: Gueipeur Denis Sassou/ AFP/ TT
Markerad händelse

FN: Parterna i Sudan redo att förhandla

Parterna i konflikten i Sudan, den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Det uppgav Volker Perthes, FN:s särskilda sändebud i landet, på måndagen.

"Parterna har gått med på att skicka representanter för att förhandla i samtal som initialt ska syfta till att upprätta en "stabil och pålitlig" vapenvila, övervakad av nationella och internationella observatörer" uppger han.

Samtidigt poängterar Volker att ramen för förhandlingarna ännu inte är utformade, och officiellt är det bara militären som meddelat att man är redo för förhandlingar.

Parallellt med detta har nya strider brutit ut mellan parterna på måndagen.

Markerad händelse

Matbiståndsprogram återupptas

FN har återupptagit sitt matbiståndsprogram WFP i Sudan. Det skriver WFP:s chef Cindy McCain på Twitter på måndagen.

"WFP återgår skyndsamt till vårt viktiga arbete med att tillhandahålla avgörande hjälp till de som är i ett desperat behov av den här och nu".

Programmet pausades i mitten av april efter att tre medarbetare dödats i striderna mellan den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces.

Markerad händelse

Vapenvilan förlängs med ytterligare 72 timmar

I ett uttalande på söndagen sa den sudanesiska armén att man går med på att förlänga en vapenvila tillsammans med den paramilitära Rapid Support Force (RSF) med ytterligare 72 timmar. Det rapporterar Reuters.

Den vapenvila som pågått i veckan har brutits på flera platser till och från, men enligt uppgift är läget lugnare och striderna färre än innan.

Den senaste vapenvilan tar vid där den tidigare slutar, det vill säga på söndag vid midnatt. Den nya vapenvilan pågår till och med onsdag vid midnatt.

På bilden som släpptes av rebellgruppen Rapid Support Force (RSF) viftar en rebellsoldat med ett automatvapen från ett stridsanpassat fordon. Bilden släpptes av RSF i början av veckan. Det eldupphör som pågått den gångna veckan förhandlades fram av de stridande parterna tillsammans med medlare från USA och Saudiarabien. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Plan från Röda Korset på plats i Sudan

Hjälporganisationen Röda Korsets första flyg med humanitär hjälp har landat i Sudan. Åtta ton nödhjälpsmaterial finns i hjälpsändningen, bland annat kirurgisk utrustning, ämnad för sjukhus och volontärer. Flygplanet från hjälporganisationen landade i Port Sudan.

Samtidigt går striderna mellan den reguljära armén och paramilitära RSF in på sin tredje vecka, trots den senaste vapenvilan, som formellt skulle löpa ut först vid slutet av söndagen.

"Det har varit mycket hårda strider och högljudd skottlossning sedan tidigt på morgonen på den gata där jag bor", säger en invånare i södra Khartum till AFP.

Sammandrabbningar rapporterades även runt arméns högkvarter i centrala Khartum, och armén genomförde även luftangrepp i grannstaden Omdurman.

Över 500 personer har dödats och tusentals skadats sedan striderna bröt ut. Tiotusentals människor har också tvingats på flykt.

(TT)

Röda Korsets personal tillsammans med lasten innehållandes förnödenheter som flögs från Jordaniens huvudstad Amman till Port Sudan på söndagen. Foto: ICRC/AFP/TT

Indonesien evakuerar hundratals från Sudan

363 indonesiska medborgare som evakuerats från Sudan landade i Jakarta på söndagen. Det skriver Reuters.

Sedan i fredags har totalt har 748 personer evakuerats från Sudan av indonesiska myndigheter.

"Inte bara indonesiska medborgare – myndigheterna har också evakuerat utländska medborgare" skriver Indonesiens utrikesdepartement i ett utlåtande.

Storbritannien har evakuerat 1 900 från Sudan

Båda Storbritannien och USA lyckades genomföra en omfattande evakuering på lördagen, rapporterar TT.

Sent på lördagskvällen meddelade Storbritanniens utrikesdepartement att 1 888 personer evakuerats genom totalt 21 flygningar.

Den sudanesiske läkaren Abdulrahman Babiker, som fick plats på ett av planen eftersom han arbetar på ett sjukhus i Manchester, tillhörde dem som hade blandade känslor inför att lämna Sudan.

– Jag är tacksam för jag nu äntligen befinner mig på en säker plats och är på väg tillbaka till Storbritannien. Samtidigt känner jag mig nedstämd eftersom min familj – min pappa, mamma, bror och syster – fortfarande svävar i fara till följd av kriget i mitt land, säger han till BBC.

Vissa av dem som nu lämnat tvingades dock till svåra beslut eftersom brittiska medborgare inte tillåts ta med sig familjemedlemmar som saknar rätt att uppehålla sig i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.