Valarbetare i skyddsutrustning räknar röster i Kataloniens regionalval. Foto: Quique García/EPA/TT

Separatister går mot valvinst i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Med 99 procent räknade har separatistpartierna i Katalonien fått 50,9 procent av rösterna i regionvalet.

– Framför allt kan man säga att separatisterna vann valet. Det är första gången de får mer än 50 procent av det totala antalet röster, säger David Boati, SVT:s Europakorrespondent.

Det mest troliga är nu att de två största separatistpartierna förlänger sin regionala regeringskoalition och fortsätter styra Katalonien, berättar SVT:s korrespondent David Boati.

Lågt valdeltagande

Separatisterna har haft majoritet i parlamentet tidigare, men det är första gången som de får en majoritet av de katalanska rösterna.

– Det talar för att frågan om självständighet förstärks, samtidigt var valdeltagandet väldigt lågt på grund av pandemin, säger David Boati i SVT:s Morgonstudion.

Valdeltagandet på 53 procent kan jämföras med 79 procent 2017. Det kan ha gynnat de separatistiska partierna.

Oro för covid-19

Valresultatet tros inte resultera i att kaoset från 2017 upprepas, då regionen utropande sig som självständigt från Spanien. Sedan dess har spänningarna avtagit och många väljare oroas mer över covid-19 än vad man engageras i självständighetsrörelsen.

– Det blev ju rejält kväst under 2017 och nio politiska ledare sitter fortfarande fängslade, så några större försök till självständighet kommer man sannolikt inte göra i dag.

Blockerar största partiet

Största parti blir Socialistpartiet i Katalonien, PSC, med den populäre Salvador Illa, tidigare hälsominister i regeringen, i spetsen. Men att vara störst räcker inte.

– Socialistpartiet som styr Spanien gjorde en satsning för att bryta separatisternas dominans här och tillsatte den populäre Salvador Illa. De gör ett bra val och går starkt framåt men strax före valet fick separatistpartierna ihop i en pakt där de lovade att inte samarbeta med Socialistpartiet. Trots att de är störst får de ingen makt, utan separatisterna fortsätter styra.

Klart står också att högernationalistiska Vox nu tar plats i Barcelonaparlamentet för första gången. Partiet får 11 av de 135 mandaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.