Osäkerheten växer kring Storbritanniens utträdesdatum 29 mars, då landet formellt ska lämna EU. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

ANALYS: Ser ut som jag får ledigt 29 mars

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fredagen den 29 mars har varit inbokad ända sedan jag började jobba som korrespondent i Europa. I två år nu har jag vetat säkert att jag kommer jobba den kvällen. Men nu ser det ut som jag kan få ledigt – eftersom brexit sannolikt skjuts upp. 

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Det finns tre tänkbara förlängningar. En kort, en lång och en kort till. Ingen lär bli lätt. Men en av de tre kanske kan lösa hela brexit-pusslet. Kan ni gissa vilken?

Den korta, tekniska: Om parlamentet plötsligt tvärvänder nästa vecka och röstar ja till utträdesavtalet när det läggs fram för tredje gången – måste brexit skjutas fram. Annars blir det omöjligt för britterna att hinna godkänna alla nya lagar som gör skarven in i den så kallade övergångsperioden smidig. Brittiska regeringen vill ha den. Och EU vill ge den. Men då måste såklart utträdesavtalet godkännas först, och motståndet verkar fortfarande stenhårt.

Den långa, osäkra: För att ge britterna tillräckligt med tid att komma på vad de vill kan brexit skjutas fram till nyår. Tiden kan användas för att hålla ett nyval, en ny folkomröstning eller välja en mjukare brexit. EU vill ge den. Men brittiska regeringen vill inte ha den. Storbritannien måste nämligen delta i EU-valet då.

Den korta, taktiska: Om britterna inte kan komma överens de närmsta dagarna kan mer tid behövas för fortsatta diskussioner i underhuset. Och i sista hand handlar det om att förbereda landet på brexit utan avtal, att kontrollerat nödlanda flygplanet innan det kraschar. Brittiska regeringen kan kanske komma att be om den. Men EU vill förmodligen inte ge den.

Sista fjärde chans

Ja, lätt är det inte. Men här kommer ett förslag till lösning. Ifall EU-ledarna inte lämnar Theresa May något annat val än en lång, osäker förlängning till nyår kan detta bli hennes trumfkort. Efter EU-toppmötet i slutet av nästa vecka kan hon få en sista, och fjärde, chans att lägga fram sitt avtal för omröstning.

Står då valet mellan hennes avtal och att bli kvar i EU året ut, tvingade att vara med i EU-valet, hot om en andra folkomröstning, hot om att brexit går förlorat, ja då kanske även hennes allra hårdaste motståndare mjuknar. Och mjuknar de inte, då får jag helt enkelt boka in nyårsafton 2019 i min jobbkalender. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.