Ivica Dacic, Tomislav Nikolic och Aleksandar Vucic. Foto: TT

Serbien – drömmen om EU har bleknat

Publicerad
Analys ·

Dagens Serbien balanserar skickligt mellan öst och väst. EU-pengar och ryska stridsflygplan är lika välkomna i ett läge när Balkan känns allt mer instabilt. Det har gått mer än 20 år sedan det senaste kriget, men många konflikter är fortfarande olösta.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

En av de mest eldfängda är förhållandet mellan Serbien och Kosovo. Kosovoprovinsen bröt sig loss ur republiken och förklarade sig självständigt 2008. Västvärlden stödde Kosovo och Ryssland stödde Serbien. Det gäller fortfarande och Moskva ställde sig nyligen bakom Serbien i Kosovo-frågan.

De norra delarna av Kosovo är mycket pro-serbiska och fungerar nästan som en del av Serbien. Motsättningarna mellan serber och den kosovo-albanska majoriteten i Kosovo finns alltid under ytan. Nyligen försökte serbiska nationalister väcka liv i konflikten genom att köra in ett tåg med serbiska flaggor och slogans som “Kosovo är Serbien”. Det stoppades men händelsen höjde temperaturen i området betydligt.

Läs mer: Polis stoppade serbiskt tåg till Kosovo

Laddad fråga

I presidentvalet är förhållandet till Kosovo ett framträdande tema. Det är en laddad fråga och många serber uppskattar det ryska stödet. Överhuvudtaget finns en kulturell och språklig gemenskap med Ryssland som inte finns med EU. Särskilt de äldre känner en större distans till EU och en viss misstänksamhet.

Misstro mot Nato

När det gäller förhållandet till Nato är många fortfarande fientligt inställda. Belgrad bombades ju av Nato under Kosovokriget 1999. Och närmare 500 människor dödades. Det gör att Serbien inte är en given kandidat för medlemskap i Nato. Det är däremot grannen Montenegro som inte har långt kvar till medlemskap. Det oroar många inte minst Ryssland som försöker påverka länderna i det forna östblocket att hålla sig utanför Nato.

Ett kuppförsök

Ett kuppförsök i Montenegro i höstas uppges har kopplingar till ryska separatister som stridit i östra Ukraina. Det misslyckades och Montenegro fortsätter på sin väg mot Nato-medlemskap. Ett misstänkt attentat mot den serbiska premiärministern och presidentkandidaten Aleksandar Vucic uppges ha avvärjts. Där uppger man att kriminella gäng med ryska kopplingar ska ha varit inblandade. Det finns inga ordentliga bevis men det skapar osäkerhet och politisk oro.

Vägen mot EU

Sedan fem år tillbaka pågår förhandlingar om serbiskt medlemskap i EU. Entusiasmen som fanns i början har avtagit när processen dragit ut på tiden. EU-medlemskap är ju hoppet om en bättre ekonomisk framtid för särskilt den yngre generationen. Men tiden går och hoppet har ersatts med besvikelse. Då faller ryska satsningar i god jord. Det rör sig om ekonomiska bidrag, propagandakampanjer och nu senast löften om militär hjälp.

Serbisk nyckelroll

De ryska satsningarna i Serbien och på övriga Balkan har ökat sedan konflikten i Ukraina. Det handlar om att öka Rysslands inflytande ekonomiskt och politiskt. Men i slutändan handlar det om militär makt. När det gäller Montenegro att få tillgång till hamnar vid medelhavet, och Serbien har en nyckelroll som den starkaste statsbildningen i området.

Aleksandar Vucic var nyss i Moskva för samtal med Vladimir Putin och fick då klartecken för stridsflygplan och stridsvagnar. Vucic mötte också Angela Merkel i Tyskland nyligen. Serbien med Vucic vid makten kommer att fortsätta att spela ut de två motpolerna EU och Ryssland mot varandra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.