Dramatiska bilder utanför parlamentet i Belgrad. Foto: Reuters

Serbiens parlament stormades vid protester

Publicerad

En grupp människor tog sig på tisdagen in i Serbiens parlamentsbyggnad i protest mot regeringens coronapolitik.

Presidenten Aleksandar Vucic meddelade på tisdagskvällen att det till helgen införs hårdare restriktioner i landet, inklusive en nedstängning av huvudstaden Belgrad, i ett försök att dämpa den ökande virusspridningen. I protest samlades då flera tusen människor vid parlamentet och en grupp lyckades ta sig förbi poliserna på plats och in i byggnaden, men de blev snabbt avlägsnade därifrån.

16.000 bekräftade fall

Serbien, ett land med drygt sju miljoner invånare, har rapporterat strax över 16 000 bekräftade fall av covid-19 och 330 dödsfall. Men siffrorna pekar uppåt och läkare varnar för att sjukhusen är nära gränsen för vad de klarar av.

Smittades efter valet

I början av mars infördes stränga restriktioner i Serbien för att stoppa virusspridningen. Men i slutet av maj lättade man på restriktionerna och den 21 juni genomfördes allmänna val. Flera toppar inom Vucics regerande konservativa parti SNS, inklusive presidentens rådgivare, smittades efter valet då de hade firat segern utan att ta hänsyn till social distansering.

Flera oppositionspartier, vilka många bojkottade valet, kritiserar Vucic för att ha använt nedstängningen för att stärka det de kallar hans autokratiska styre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.