Serbiens parlament stormades vid protester

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor samlades utanför Serbiens parlamentsbyggnad under tisdagen i protest mot regeringens hårdare coronarestriktioner. En grupp demonstranter lyckades ta sig förbi poliserna och in i byggnaden.

Presidenten Aleksandar Vucic meddelade på tisdagskvällen att det till helgen införs hårdare restriktioner i landet, inklusive en nedstängning av huvudstaden Belgrad, i ett försök att dämpa den ökande virusspridningen.

I protest samlades då flera tusen människor vid parlamentet och en grupp lyckades ta sig förbi poliserna på plats och in i byggnaden, men de blev snabbt avlägsnade därifrån.

Polisbilar sattes i brand

Polis ska ha skjutit tårgas mot demonstranterna, som svarade med att kasta stenar, flaskor och ägg mot polisen, rapporterar AP.

43 poliser och 17 demonstranter ska ha skadats i sammandrabbningarna och enligt AP ska filmklipp från platsen visa hur poliser misshandlar några av demonstranterna. Flera polisbilar ska även ha satts i brand.

Serbien, ett land med drygt sju miljoner invånare, har rapporterat strax över 16 000 bekräftade fall av covid-19 och 330 dödsfall. Men siffrorna pekar uppåt och läkare varnar för att sjukhusen är nära gränsen för vad de klarar av.

Presidentens rådgivare smittades

I början av mars infördes stränga restriktioner i Serbien för att stoppa virusspridningen. Men i slutet av maj lättade man på restriktionerna och den 21 juni genomfördes allmänna val. Flera toppar inom Vucics regerande konservativa parti SNS, inklusive presidentens rådgivare, smittades efter valet då de hade firat segern utan att ta hänsyn till social distansering.

Flera oppositionspartier, vilka många bojkottade valet, kritiserar Vucic för att ha använt nedstängningen för att stärka det de kallar hans autokratiska styre.

Den ökade smittspridningen i landet har fått Grekland att stänga sina gränser för alla serbiska medborgare fram till den 15 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.