Tusentals samlades i Kosovos huvudstad Pristina när nationaldagen firades den 17 februari. Arkivbild från 2017. Foto: TT

Serbiens president föreslår landutbyte med Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen mellan Kosovo och Serbien har intensifierats under sommaren, men ännu finns ingen lösning på den långdragna konflikten mellan länderna. Nu föreslår Serbiens president ett landutbyte.

Serbiens president Aleksandar Vucic föreslår ett territoriellt utbyte med Kosovo, som en möjlig lösning på den utdragna konflikten mellan länderna. Enligt det informella förslaget som presenterades i en intervju, skulle norra Kosovo åter bli serbiskt i utbyte mot ett område i södra Serbien som skulle tillfalla Kosovo.

Serbiens president Aleksandar Vucic Foto: TT

Länderna har legat i konflikt sedan Kosovo förklarade självständighet från Serbien för tio år sedan. Kosovo har inte erkänts av Serbien eller dess allierade Ryssland och Kina och har därför inte kunnat gå med i FN. Serbien, å sin sida, måste normalisera relationerna med Kosovo för att kunna gå med i EU, vilket man hoppas göra inom några år. Den serbiske presidentens förslag skulle kunna leda till ett visst erkännande av Kosovo från Serbiens sida.

Intensifierade samtal

Samtalen mellan Belgrad och Pristina har intensifierats under sommaren, men hittills till synes utan resultat. Aleksandar Vucic har meddelat att han kommer att göra ett uttalande om Kosovo i september vilket kan betyda att man närmat sig någon form av lösning.

I samma intervju säger Vucic att ”serberna inser att Kosovo är förlorat”, men att han kommer göra vad han kan för att inte förlora hela Kosovo. Ett serbiskt erkännande av landet skulle vara impopulärt för Vucic på hemmaplan, men framsteg i samtalen måste göras för att förhandlingarna om EU-medlemskap ska kunna gå framåt.

Kosovo tillbakavisar förslaget

Avin Arifi, Kosovos huvudförhandlare i samtalen, tillbakavisar förslaget och säger att alla gränsomdragningar skulle leda till krig.

– Vi vill ha ett erkännande och ett upprättande av bilaterala relationer som med andra grannländer. Gränsförflyttningar är en röd linje som regeringen inte kommer korsa, säger han.

Serbien har tidigare föreslagit en uppdelning av Kosovo i en serbisk och en albansk del, men det har avvisats av Kosovos president Hashim Thaci.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer