Serbisk koalitionsbildning oroar

Uppdaterad
Publicerad

En möjlig koalitionsregering mellan serbiska nationalister och socialister väcker oroande minnen till liv och frågor kring Serbiens resa mot EU-medlemskap.

Socialistledaren Ivica Dacic, som leder förre diktatorn Slobodan Milosevics tidigare parti SPS, fick på torsdagen i uppdrag att bilda en koalitionsregering.

Uppdraget gavs av Serbiens president Tomislav Nikolic som leder det nationalistiska SNS.

Kombinationen SPS och SNS väcker oro. Sist de två partierna regerade tillsammans var under Milosevics tid på 1990-talet, då Serbien bland annat slog ner stenhårt på Kosovo.

Dacic, som tog över SPS och styrde in partiet på ny kurs efter Milosevic död 2006, försökte lugna reaktionerna.

Ingen återgång

-Den här regeringen och jag som dess premiärminister kommer under inga omständigheter att tillåta att det här skulle representera en återgång till 1990-talet, sade Dacic.

Tidigare har socialisterna i SPS regerat med den tidigare presidenten Boris Tadics EU-vänliga Demokratiska partiet (DS). Men i och med Nikolics oväntade seger över Tadic i presidentvalet i maj förändrades maktförhållandena.

Förhandlingarna mellan socialisterna och DS bröt samman, och nu står en koalition med Nikolics nationalister på tur.

Stabil riktning

Koalitionen ger SPS och SNS minst 131 av de 250 platserna i det serbiska parlamentet, och väcker frågor om Serbiens fortsatta väg mot EU-medlemskap. Även här försökte Nikolic och Dacic ge lugnande besked.

-Vår väg mot EU fortsätter i stabil riktning. Vi vill ta ansvar, och skapa förutsättningar för fred och stabilitet... Alla våra grannar är viktiga för oss, sade Nikolic, som också försöker tina upp relationen till flera Balkangrannar efter kontroversiella uttalanden som att massakern i Srebrenica inte skulle ha varit folkmord.

På torsdagen var det elva år sedan Milosevic skickades till krigstribunalen i Haag.

Fakta: Serbisk politik

* I maj i år valde serberna oväntat nationalisten Tomislav Nikolic framför den tidigare presidenten och EU-vännen Boris Tadic.

* I parlamentsvalet samma månad blev Serbiens socialistparti (SPS), lett av Ivica Dacic, störst. Näst störst blev Boris Tadics Demokratiska partiet (DS), och tredje störst den nu sittande presidenten Nikolics Serbiens progressiva parti (SNS).

* I synnerhet presidentvalet ändrade maktförhållandet mellan partierna, vilket öppnat för en koalition mellan SPS och SNS.

* SPS är ex-diktatorn Slobodan Milosevics tidigare parti. Partiledaren Ivica Dacic stod förr Milosevic nära, men har tagit avstånd från honom och reformerat partiet.

* Nikolic är också han en gammal Milosevicvän och tidigare ultranationalist, som genom att skapa ett nytt parti med en mer nedtonad nationalism och viss EU-vänlighet nått valframgångar.

* Serbien fick status som kandidatland till EU i mars i år.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.