President Donald Trump och Jeff Sessions. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sessions blir USA:s nye justitieminister

Publicerad

Den omstridde Jeff Sessions blir USA:s nye justitieminister. Det har senaten, som domineras av republikanerna, beslutat efter en debatt om Donald Trumps mycket kontroversiella nominering.

70-årige Jeff Sessions blir USA:s nye justitieminister efter beslut av senaten. Sessions vann med 52 röster mot 47. Han fick ett enigt stöd från alla republikanska ledamöter i senaten och fick stöd av en demokrat. Sessions är en konservativ senator från Alabama och var en av de första i kongressen att stötta Trump. Sessions är mycket omtyckt inom Trumpadministrationen och var en av Trumps politiska rådgivare under kampanjen.

– Han är en väldigt sympatisk kille. En av de mest ödmjuka och omtänksamma personer som finns, säger senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell.

Omstridd kandidat

Demokraterna och flera människorättsorganisationer är oroliga över Sessions syn på bland annat abort, dödsstraffet och medborgerliga friheter.

Den demokratiska senatorn Dianne Feinstein uttrycke i samband med förhören sina farhågor över valet av Sessions och anklagade honom för att inte tagit avstånd från den hårt kritiserade förhörsmetoden vattendränkning och hans ifrågasättande av antidiskrimineringslagar.

– Det finns så mycket rädsla, speciellt hos den afroamerikanska delen av befolkningen, och det oroar mig, sade Feinstein.

Nedsättande kommentarer

För 30 år sedan var Jeff Sessions nominerad till en post som federal domare, men aldrig godkändes av senaten då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer. Det uppdagades en lång rad nedsättande uttalanden om svarta, där Sessions bland annat kallade en advokat för ”boy”, och Sessions förlorade nomineringen. Sessions nekade till alla anklagelser.

Han har sagt att Ku Klux Klan var ”okej tills de började röka marijuana”, något han senare hävdat var ett skämt. Sessions är en aktiv motståndare till alla former av immigration och har röstat mot program för lagliga gästarbetare. Han har bland annat uttalat sitt stöd för Donald Trumps förslag om att bygga en mur vid gränsen mot Mexiko.

Protester tystades

Under tisdagens utfrågningar i senaten tystades den demokratiska senatorn Elizabeth Warren av senatens majoritetsledare när hon läste upp ett brev som medborgarrättskämpen Martin Luther Kings änka Coretta Scott King skrev 1986 och där hon skarpt kritiserade Sessions.

Warren har i stället framfört kritiken i flera intervjuer efteråt.

Jeff Sessions kommer att leda justitiedepartementet och dess 113.000 anställda.

Senaten röstade även för Tom Price som hälsominister med siffrorna 51–48.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer