Utbrottet i landet är det tionde sedan ebola för första gången konstaterades där för drygt 40 år sedan. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/TT

Sex dagar gammal bebis smittades av ebola – överlevde

Uppdaterad
Publicerad

En bebis i Kongo-Kinshasa, som diagnostiserades med ebola när hon var sex dagar gammal, har överlevt den smittsamma sjukdomen.

Flickan föddes i slutet av oktober och har sedan dess vårdats på ett särskilt center i staden Beni. I veckan fick hon åka hem tillsammans med sin pappa och sin faster. Det skriver brittiska BBC.

– Hennes pappa var väldigt emotionell. Hon är hans första bebis, sa en talesperson för landets hälsodepartement till BBC.

Flickans mamma, som dog vid födseln, var drabbad av ebola.

Har skördat många liv

Ebola är en dödlig infektion som bland annat orsakar kraftig feber, kräkningar, samt inre och yttre blödningar. Hälften av de som smittas av ebola dör. Chanserna för en bebis att överleva bedöms som små.

I slutet av november hade utbrottet i landet, som började i augusti, skördat nästan 250 människors liv.

Under den tiden har 27 barn under ett år gamla behandlats för ebola. 21 av dessa har dött. Detta är första gången som läkare och volontärer i Kongo-Kinsasha behandlar en såpass ung bebis.

Flickan har blivit känd som ”Benis mirakel”, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.