Elitsoldater som söker efter döda på White Island nära Nya Zeelands fastland den 13 december 2019. Foto: Nya Zeelands Försvarsmakt/AFP

Sex döda har bärgats från vulkanön nära Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Elitsoldater har bärgat sex kroppar från vulkanön White Island vid Nya Zeelands kust. Dykare ska söka efter ytterligare två kroppar, uppger nyhetsbyrån Reuters. Åtta personer har bekräftats döda och ytterligare åtta personer har varit saknade efter ett vulkanutbrott i måndags, skriver New Zealand Herald. Dödstalet väntas stiga på grund av allvarliga brännskador.

På fredagen har teamet med elitsoldater bärgat sex döda från White Island. Kropparna transporterades med ett av marinens fartyg till Nya Zeelands fastland för identifiering.

Samtidigt arbetar läkare med att rädda de som överlevt och har allvarliga brännskador. Vulkanexperter har sagt att vulkanen kan få nya utbrott.

Över två dussin människor vårdas på sjukhus i Nya Zeeland och Australien. De flesta har allvarliga brännskador, uppger Reuters.

– I dag handlade allt om att få hem kropparna till sina nära och kära, sa Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens på fredagen i staden Whakatane på fastlandet där anhöriga och andra hade samlats för att be och sjunga tillsammans.

Åtta elitsoldater landsteg White Island på fredagen för att bärga kroppar efter vulkanutbrottet tidigare i veckan. Foto: Nya Zeelands Försvarsmakt/AP

Dykare letar döda

Polisen sa att team med dykare har sökt efter två kroppar i vattnen runt vulkanön. Dykarna har hittills inte hittat kropparna och kommer att fortsätta söka på lördagen.

– Det är inte över än, sa Nya Zeelands polischef Mike Bush, enligt Reuters.

White Island Foto: SVT Design

Turistö

Vulkanutbrottet inträffade i måndags på ön som är ett populärt utflyktsmål för turister.

Enligt Reuters befann sig 47 personer på ön när vulkanen fick utbrott. Det var australiensare, amerikaner, tyskar, kineser, britter och turister från Malaysia. 

Det officiella dödstalet är åtta personer och ytterligare åtta betecknas som saknade i väntan på att alla kroppar ska hittas och identifieras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.