Gravgods vid utgrävningsplatsen. Foto: TT

Sex mumier funna i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiska arkeologer har upptäckt sex nya mumier bevarade i utsmyckade träkistor, i en gravkammare i närheten av den sydegyptiska staden Luxor.

Graven är uppskattningsvis 3.500 år gammal och belägen på begravningsplatsen Draa Abul Nagaa, nära Konungarnas dal där kungligheter ligger begravda. Förutom de sex mumierna hittades också fler än 1.000 gravstatyetter, uppger Egyptens departement för antikviteter under tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Graven ska ha tillhört Userhat, en högt uppsatt statstjänsteman under den 18:e dynastin.

– Han tillhörde ledarskiktet, de som hade råd och möjlighet att bygga stora vackert dekorerade klippgravar och kunde betala för en mumifiering, säger Sofia Häggman, Egyptolog vid Medelhavsmuseet. 

Men flera av de konserverade kropparna verkar härstamma från den 21:a dynastin, alltså ett par hundra år senare.

– Man har alltså begravt andra människor i samma grav senare. Det var ganska vanligt att man återanvände gravar.

Kan ha räddats från plundring

Tiden mellan den 18:e och 21:a, omkring 1100 före Kristus, markerar en era av sönderfallande statsapparat och social oro i den egyptiska historien. Landet är pressat utifrån, administrationen förlorar kontrollen över handelsrutter och den inhemska ekonomin rasar.

– Det gör att man får plundringar av gravar. Under den 21:a dynastin blir det vanligare att man lägger flera kroppar i samma grav. Det kan också ha ekonomiska förklingar, men det är också ett sätt att rädda mumier undan plundringar.

Vilken betydelse har upptäckten?

– Det är svårt att värdera upptäckter. Det här är ytterligare en pusselbit i Egyptens historia. Det är också en del av den egyptiska historien och det egyptiska samhället. Det visar också på att man man fortsättningsvis hittar nya saker i Egypten. Det är ett ständigt pågående pussel som vi lägger om Egyptens historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.