Foto: TT / SVT

Sex turister skadade i Egypten – två uppges döda

Uppdaterad
Publicerad

Två tyska turister har dödats och fyra andra turister har skadats i en knivattack på en strand i semesterorten Hurghada i Egypten, uppger egyptisk polis. Gärningsmannen greps i samband med dådet.

Enligt egyptiska myndigheter ska gärningsmannen ha tagit sig in genom att simma från ett intilliggande område och därefter tagit sig in på ett hotellområde.

Inrikesdepartementet uppger att gärningmannen uteslutande attackerade kvinnor. Egyptiska säkerhets- och sjukvårdskällor ska vid ett första skede ha uppgett att två turister från Ukraina avled i attacken, men senare uppgav de egyptiska myndigheterna att de var tyskar, rapporterar Reuters. Två av de skadade var tjecker.

LÄS MER: Experten: För tidigt att prata om terrordåd

Gärningsmannen högg turisterna i ansiktet, nacken och fötterna, enligt en egyptisk säkerhetskälla.

Knivmannen greps omedelbart i anslutning till attacken och togs till förhör för att utreda motiven för attacken, enligt ett uttalande från inrikesdepartementet.

Gärningsmannen är en student i 25-årsåldern från Nildeltat i norra Egypten, enligt uppgifter från nyhetsbyrån AP.

”Utifrån det vi vet var denna handling riktad mot utländska turister, en brottslig handling som lämnar oss ledsna, upprörda och arga” sa Tysklands utrikesdepartement i ett uttalande efter händelsen.

LÄS MER: Fem poliser dödade i attack i Egypten

Attack även i fjol

Resebolagen Ving och Apollo uppger att de inte har några svenska charterturister på orten.

Hurghada, beläget vid Röda havet, är en av Egyptens mest populära badorter och ett stort resmål för bland annat svenskar.

– Det är svårt att beräkna hur många svenskar som finns i området men vi uppskattar att det just nu finns mellan 400 och 500 svenskar där, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

Attack i januari

Orsaken till attacken är ännu oklar.

I januari i fjol knivhöggs och skadades tre turister i Hurghada. De två gärningsmännen sympatiserade med terrorgruppen IS.

UD avråder sedan tidigare från ”icke nödvändiga resor till övriga Egypten” men den rekommendationen undantar alltså bland annat turistorterna vid Rödahavskusten så väl som Kairo och Alexandria.  

– Förändringar av avrådan görs vid behov, men just nu finns det inget som pekar på att den avrådan som gäller kommer att ändras, säger Patric Nilsson.

LÄS MER: Svensk man skadad i attack i Hurghada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.