Foto: Panorama/VRT

Sexbrottsling vill få hjälp att dö

Uppdaterad
Publicerad

I Belgien har en debatt om dödshjälp – så kallad eutanasi – väckts sedan en dömd våldtäktsman och mördare hävdar att han aldrig kommer att bli frisk och att hans psykiska tillstånd är livslångt. Han begär i och med detta att i enlighet med belgisk lag få hjälp att dö.

Frågan är om ett psykiskt lidande kan bedömas som livslång och en psykiskt sjuk person själv är kapabel att avgöra sitt eget bästa.

Frank Van den Bleeken har suttit i fängelse mer eller mindre de senaste 30 åren.

Han är dömd till internering som det heter i Belgien när man inte bedöms vara tillräknelig efter att ha mördat en ung kvinna och våldtagit flera kvinnor. Och nu vill Frank få hjälp att dö i fängelse.

Frågan är bara om han som inte bedöms vara tillräknelig för sina brott kan bedömas som tillräknelig när han begär att få dö.

– Absolut jag tycker Frank är någon som även om han gjort förfärliga saker trots att inte bedömts som tillräknelig,  så är han ändå helt klar och tydlig och vid sina sinnens fulla bruk när han begär att få dö i fängelset,  säger journalisten Dirk Leestmans som har följt Frank Van den Bleekens de senaste tio åren.

Berättar i dokumentär

I ett dokumentärfilmsprojekt berättar han om de förfärliga förhållanden i belgiska fängelser där man placerar även psykiskt sjuka fångar.

Bristen på tillgång till vård i belgiska fängelser har kritiserats i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter men frågan om eutanasi för fångar har inte prövats.

I lagen,  som kom till 2002,  står det att man måste kunna påvisa att ens fysiska eller psykiska lidande är outhärdligt och att alla behandlingsmöjligheter är uttömda.

Man ska också ha sökt flera gånger under ett par års tid och man ska ha flera olika läkares bedömning och Frank uppfyller alla dessa kriterier.

– Men det svåra i hans fall är att avgöra om hans lidande är påkallat och förvärrat av det faktum att han sitter inlåst i en lite cell resten av sitt liv. Det säger Jos Vander Velpen som är Franks advokat och som hjälpt honom med ansökningarna om dödshjälp.

Sedan lagen infördes har de flesta som begärt och fått dödshjälp varit i slutstadiet av en livshotade fysik sjukdom men fler och fler fall varje år begär dödshjälp med hänvisning till psykiskt lidande, vilket är en svårdefinierat begrepp för en utomstående att mäta graden av någons lidande.

Utvidgat begrepp

Eutanasi är ganska accepterat i Belgien. Det man diskuterar nu är snarast om man ska utvidga begreppet till att också involvera svårt sjuka ungdomar, det vill  säga sänka åldergränsen men det är ännu så länge mest på diskussionsstadiet.

Elke Sleurs,  som är senator i belgiska parlamentet och ordförande i justitieutskottet, tycker att förskjutningen av frågan till att definiera vem som lider av psykisk sjukdom gör det lite mer komplicerat men att det ännu så länge är en så pass lite grupp som begär dödshjälp att det inte går att säga att det är ett stort problem.

Debatten till trotts för Franks del återstår nu bara en väntan innan årsskiftet ska de allra sista tvivlen om möjlighet till behandling vara uttömda och hans begäran om dödshjälp ska behandlats .

Innan årsskiftet ska den tillfrågade läkaren ska ha bestämt sig om han vill hjälpa fången Frank Van den Bleeken att dö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer