Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziére kritiserar polisen i Köln. Foto: TT

Tre gripna efter övergreppen i Köln

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska nyhetssidan Focus rapporterar att tre gripits efter övergreppen på nyårsnatten i den tyska staden Köln. Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziére går också till hårt angrepp mot polisen där efter att ett 90-tal anmälningar om sexuella övergrepp rapporterats.

Några närmare detaljer om de tre gripna finns inte ännu i rapporteringen från Focus. Ett 90-tal anmälningar har enligt tyska medier kommit in om sexuella övergrepp i vimlet under nyårsfirandet vid stadens centralstation. Anmälarna vittnar om hur grupper av 20-30 unga män omringat kvinnor, antastat dem och i flera fall rånat dem.

På tisdagen kom en rad fördömanden från tyska politiker, sedan omfattningen av övergreppen blivit kända. ”Alla medel måste sättas in för att identifiera de skyldiga” säger förbundskansler Angela Merkel.

Kritiserar polisen

Inrikesminister Thomas de Maiziére säger att en ”ny dimension” blottläggs av att ”ett så stort antal personer, uppenbarligen med migrationsbakgrund, ska ha begått dessa övergrepp”.

Inrikesministern går även till hårt angrepp mot polisen i Köln. Han är både kritisk till att polisen inte upptäckte och ingrep mot övergreppen, och mot att polisen i ett uttalande dagen efter skrev att nyårsfirandet avlöpt utan incidenter, skriver AFP.

– Polisen kan inte arbeta på det här sättet. Jag kräver en snar förklaring, sade de Mazière till tv-kanalen ARD.

I ett av vittnesmålen berättar 28-åriga Katja för Kölner Express hur hon och väninnor hamnade som i ett gatlopp, där hon blev gripen över hela kroppen om och om igen.

I Hamburg ska liknande scener ha utspelat sig, om än i mindre skala. En av anmälningarna i Köln gäller våldtäkt.

Bränsle i asyldebatt

Kölnpolisen säger enligt Süddeutsche Zeitung att förövarna tycks ha haft ursprung i Mellanöstern eller Nordafrika men att flera indicier pekar på att det rör sig om organiserade kriminella snarare än asylsökande.

Redan har händelserna blivit nytt bränsle i debatten för dem som är kritiska till den tyska regeringens invandringspolitik, men andra varnade för att dra förhastade slutsatser.

– Det här handlar inte om varifrån någon kommer utan om vad de gjort, sade justitieminister Heiko Maas vid en presskonferens.

– Att blanda ihop det med flyktingfrågan är bara exploatering. Nu är det dags att ta reda på fakta och sedan besluta om nödvändiga konsekvenser, fortsatte han.

Oro inför karneval

De värsta övergreppen tros ha begåtts omkring klockan ett på natten, efter att ett stort antal berusade unga män löpt amok med smällare och raketer och polis utrymt torget framför centralstationen.

– Jag har aldrig tidigare upplevt något sådant i Tyskland, säger 37-årige Amir, som passerade platsen med sin familj strax efter förödelsen, till Der Spiegel.

Polisen beskriver händelserna som särskilt oroande inför den årliga karneval som hålls i Köln i början av februari, då hundratusentals människor väntas strömma ut på gatorna för att delta i festligheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet