Foto: Niclas Berglund

17-åriga Haiv räddades från sexslaveri

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag arbetar hjälporganisationer och frivilliga med att försöka köpa tillbaka yazidiska kvinnor från terrornätverket IS. Men kanske så många som 3.000 kvinnor och flickor hålls fortfarande som sexslavar. SVT Nyheter har träffat en av de utsatta flickorna.

– Jag såldes två gånger och männen våldtog mig om och om igen. Om jag inte gjorde som de sade slog de mig med en elkabel.

Orden kommer från 17-åriga Haiv. I dag sitter hon i en enkel, men säker barack i flyktinglägret Qadyia, strax utanför Duhok, i den kurdiska delen av norra Irak.

Fick hjälp att fly

Hennes familj gav aldrig upp och med hjälp från släktingar och hjälporganisationer kunde hon fritas. Det enda som fick henne att aldrig ge upp var tanken på hennes familj.

– En tid fanns en 12-årig flicka i samma hus som jag. Vi var inlåsta i två olika rum, men jag glömmer aldrig hennes rop på hjälp när männen våldtog henne, berättar Haiv.

Det var för drygt ett år sedan som IS anföll yazidernas fäste Sinjar i den Kurdiska delen av Irak. Många av männen mördades och kvinnorna såldes som sexslavar.

Tusentals Yazidier hålls fångna

Yazidierna är en minoritet, etniska kurder, vars religion bygger på delar från både kristendomen och islam, och IS ser dem som orena. Attacken mot Sinjar i augusti i fjol beskrivs av många som ett folkmord.

– Omvärlden har glömt bort oss. Våra röster hörs inte längre. Tusentals kvinnor och män finns fortfarande i IS-våld och vi lyckas bara få hem några varje vecka, säger hjälparbetaren Erivan Mehdi Haji.

17-åriga Haiv hölls fången i två månader. När vi vandrar runt i det heta och dammiga flyktinglägret, där nästan 14.000 människor bor, upptäcker vi att nästan alla saknar någon. En vän eller släkting som hålls fången av IS, i trakten av Mosul, bara någon timmes bilkörning bort.

– De sköt efter mig när vi flydde. Men att jag tog mig ut visar också att vi måste fortsätta att kämpa för mina systrar, som fortfarande utnyttjas, säger Haiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.