Milisen som anklagas för att mörda barn (Varning för starka bilder). Visa alla (3)
Visa alla (3)

Milisen som anklagas för att mörda barn

Uppdaterad
Publicerad

De syriska milismännen i al-Shabiha har kopplingar till president Bashar al-Assad.

När artilleribeskjutningen var som värst i Hula sökte alla som kunde – främst barn, kvinnor och gamla – skydd i sina hem.

Röken hade knappt lagt sig när beväpnade män gick från hus till hus och avrättade alla de såg. En 11-årig pojke, Ali el-Sayed, överlevde genom att spela död.

-Det var elva män som gick in i husen. En del av dem bar militärkläder. En annan grupp hade civila kläder, de hade rakade huvuden och skägg. Al-Shabiha, säger Ali el-Sayed.

Ali är inte ensam om att peka ut den regimtrogna milisen al-Shabiha, som närmast översätts med spökena, som skyldig.

Gått in i husen och slaktat människor

Människorättsorganisationer har samlat in vittnesmål och en detalj förekommer oftare än andra, förövarna bär vita träningsskor, ett av al-Shabihas kännetecken.

-Helt klart har regeringsstyrkor varit inblandade i granatbeskjutningen med tanks och artilleri, och det verkar vara Shabihamilis som gått in i husen och slaktat människor, ett vidrigt brott, säger Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommissarie.

En av al-Shabiha-medlemmarna är Areen al-Assad, från president Bashar al-Assads egen klan. Båda tillhör alawiterna, landets styrande minoritet som utgör drygt tio procent av befolkningen.

Maffialiknande brottssyndikat

Al-Shabiha har sitt ursprung i ett maffialiknande brottssyndikat som med regimens goda minne tjänade grova pengar på smuggling över gränsen till Libanon.

I dag sägs affärsmän med starka band till regimen finansiera al-Shabihas verksamhet. En vanlig underhuggare kan tjäna motsvarande 1.300 kronor om dagen, en förmögenhet i Syrien.

Under upproret har al-Shabiha-milisen vuxit och blivit allt mer synlig och våldsam. Tack vare att de flesta medlemmarna är alawiter är de extremt lojala gentemot regimen.

Även om det saknas bevis för att regimen ger al-Shabiha order, finns det tydliga kopplingar mellan president al-Assad och milisen. 

För ett år sedan införde EU sanktioner mot två av al-Assads kusiner. De båda anklagas för att som medlemmar av al-Shabiha vara direkt inblandade i regimens förtryck av den syriska civilbefolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet