2011 presenterades det nya Shinkansen-snabbtåget ”Hayabusa”, tåget går mellan Tokyo och Aomori i norra Japan och hastigheten är över 300 km/h. Foto: AFP

Shinkansen firar 50

Uppdaterad
Publicerad

Shinkansen en symbol för Japans väg från ekonomisk ruin efter andra världskriget, till högteknologisk supermakt.

Japans stolthet – det berömda höghastighetståget Shinkansen fyller nu 50 år. Tågets historia följer det moderna Japans, Shinkansen kan efter andra världskriget symbolisera Japans väg från ett fattigt land i ruiner, till en ekonomisk och högteknologisk stormakt.

– Målet med Shinkansen var att bygga världens snabbaste tåg. Det gav hopp till Japan och hjälpte oss att se framåt, säger 73-årige tidigare lokföraren Fumihiro Araki, som arbetar i dag på Shinkansen-museet i Tokyo.

Premiär 1964

1964 gjorde Shinkansen sin premiärtur med en då hisnande hastighetet på över 200 kilometer i timmen. I dag går de snabbaste japanska tågen i över 300 kilometer i timmen.

Man kan nog säga att Japans ambition att bli en högteknologins spjutspets blev lyckosam, och japaner i alla åldrar är stolta över sitt revolutionerande snabbtåg.

– En dag ska jag köra en Shinkansen, säger en museibesökare, den sjuåriga Aoi Kanke.

Binder samman Japan

Från början gick shinkansen mellan Tokyo och Osaka i södra Japan, i dag når tåget nästan överallt på Japans huvudö Honshu och ön Kyushu i söder.

På en station i Tokyo står Koichi Furukawa i färd med att stiga ombord.

– Förutom hastigheten, så erbjuder Shinkansen säkerhet och komfort. Den är en del av japansk kultur och jag hoppas att den alltid kommer att vara det, säger han.

Fakta: Shinkansen

  • Shinkansen är ett nätverk av höghastighetståg i Japan
  • Maxhastigheten varierar mellan 240-320 kilometer i timmen
  • Bara mellan Tokyo och Osaka går 13 tåg per timme med kapaciteten 1323 passagerare
  • Invigdes i samband med de olympiska spelen i Tokyo 1964
  • Inga allvarliga personskador under hela Shinkansens historia
  • I framtiden kan magnettåg användas för kommersiell trafik, men än så länge går det på vanliga räls

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.