Foto: SVT

Stora bränder i Ryssland – regnmoln har manipulerats fram

Uppdaterad
Publicerad

Enorma skogsbränder härjar i Sibirien, Ryssland. Ryska myndigheter kämpar för att släcka ett område på omkring 46 tusen hektar. Och de ryska brandmännen har tagit hjälp av kemikalier för att manipulera fram regn.

– Från Sovjettiden finns det en tradition av att på olika sätt manipulera moln, säger Rysslandkorrespondenten Bert Sundström.

Det är ett lika stort område som 13 Gotland som just nu brinner i Sibirien. Enligt SVT:s Rysslandkorrespondent Bert Sundström är det dock inte så illa som det kanske låter. 

– Det är illa, men nästan alla bränder ligger väldigt långt bort ifrån stora städer där många människor bor, säger Bert Sundström i SVT:s Morgonstudion.

För att hejda bränderna har Ryssland använt sig av en tidigare beprövad metod, att preparera moln med kemikalier. Detta för att styra hur mycket regn som ska komma och var regnet ska hamna. En inte helt ofarlig metod, menar SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt.

– En av de mest effektfulla kemikalierna silverjodid som ibland används är inte helt ofarlig för människor och djur, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.