Hör de anklagade pojkarna för första gången berätta själva om vad de minns av dagen då Silje dog. Foto: SVT/Dokument inifrån: Fallet Silje

Fallet Silje tas upp på nytt: ”Avgjordes i ett för tidigt skede”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet där femåriga Silje Redergård hittades död i en pulkabacke i Trondheim 1994 ska utredas på nytt. Tre pojkar i förskoleålder pekades ut som skyldiga till händelsen.  

– Min uppfattning är att fallet avgjordes i ett för tidigt skede, säger åklagare Bjørn Kristian Soknes till NRK.

Ingen dömdes i fallet Silje men en fyraåring, en femåring och en sexåring pekades ut som skyldiga till flickans död. De anklagade barnen vittnade först om att de sett ungdomar misshandla Silje men ändrade sina historier och erkände senare skuld. Det blev aldrig någon rättegång och utredningen har fått kritik för bland annat bristande teknisk bevisning samt pressande förhör. 

– Den samlade kritiken är att bevisningen inte skulle hållit i domstol, säger Anna Nordbeck, reporter och producent på Dokument inifrån och som arbetat med serien Fallet Silje. 

I höstas bad polisen i Trøndelag den norska rikskriminalpolisen, Kripos, att se över ärendet och bedöma om det skulle tas upp igen. Samtidigt utredde forskaren Asbjørn Rachlew polisarbetet på uppdrag av Riksåklagaren. I sin rapport rekommenderade Rachlew att fallet borde granskas igen och under fredagen bekräftade åklagaren Bjørn Kristian Soknes att fallet återupptas, rapporterar NRK.

”Avgjordes för tidigt”

– Min uppfattning är att fallet avgjordes i ett för tidigt skede, innan en stor del av utredningen var klar, säger åklagaren Bjørn Kristian Soknes till NRK. Anna Nordbeck tycker det är bra att fallet nu kommer granskas igen och hoppas att de utpekade personerna ska få en rättvis bedömning.

– Om man ser till bristerna i Silje-utredningen borde barnen inte ha pekats ut. I likhet med Kevin-fallet brast rättssäkerheten för de som samhället borde skydda allra mest, säger hon.

En av de utpekade pojkarna som NRK pratat med är positiv till att fallet tas upp på nytt, även om han inte kommer bli kvitt såren från förr.  

– Det fick väldigt stora konsekvenser, både för mig och min familj, säger mannen som vill vara anonym och tillägger: 

– Vi blev aldrig tekniskt dömda, men på den tiden var Trondheim ingen stor stad och vi bodde i Tiller, en liten ort. Vi blev stämplade. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.