Silvia Metzger tillbringar cirka tolv timmar om dagen i restaurangköket. Foto: Carina Bergfeldt/SVT

Silvia är en av över 100 miljoner amerikaner som inte ska rösta

Uppdaterad
Publicerad

Den enda gången hon lägger sig i politik är när gästerna börjar slåss om den. Då säger Silvia Metzger att de får lösa det utanför hennes restaurang. Hon är en av över 100 miljoner amerikaner som inte kommer rösta i valet.

– Jag är ändå längst ned på totempålen, säger hon.

Stekoset ligger över lokalen.

Hon vänder vant på burgarna, tillbringar cirka tolv timmar om dagen i det här köket.

Mellanårsval i USA 2018

– Jag har aldrig röstat i hela mitt liv, säger Silvia Metzger.

– Jag vet att folk säger att det är min rätt att rösta. Jag ser det som att det är min rätt att låta bli.

Hennes man kommer in i köket, på väg till jakten. Rich Metzger har liksom sin fru aldrig satt sin fot i en vallokal.

– De är inte ärliga med vad de lovar ändå, så varför skulle jag, säger han.

Över 100 miljoner kommer inte att rösta

Makarna Metzger är långt från unika. Snarare tillhör de majoriteten.

Medan republikaner och demokrater slår rekord i årets mellanårsval – över 45 miljarder kronor satsas på att få väljarna att gå åt ena eller andra hållet – så kommer över 100 miljoner amerikaner inte att välja sida.

Istället stannar de hemma den 6 november.

– Jag tror att folk del är trötta på pajkastningen politiker emellan, och sedan känner nog många att deras röst inte räknas. Jag är så långt ned i hierarkin, vad ska min röst göra för skillnad, säger Silvia Metzger.

Deltagandet är ett av de lägsta bland västvärldens demokratier.

”Ingen tar vårt land på allvar”

I Sverige röstade 87 procent i valet i september.

I ett presidentval i USA röstar i snitt cirka 60 procent av befolkningen, men i mellanårsvalet är det bara cirka 40 procent av väljarna som röstar. I det senaste mellanårsvalet var siffran bara 37 procent, det lägsta valdeltagandet i landet på över 70 år.

Det innebär att 144 miljoner amerikaner stannade hemma.

Jolene Robbins kommer inte heller att rösta.

En av dem var ranchägaren Jolene Robbins, som precis parkerat bilen utanför Silvias restaurang.

– Jag har alltid känt att vi är så långt från politikerna. De bryr sig inte om vad som händer i Melstone, Montana, säger hon.

– Dessutom känns det lite som ett skämt alltihopa. Ingen tar vårt land på allvar.

Forskare: Tre skäl bakom lågt röstdeltagande

Enligt Donald Green på Columbia University finns det tre faktorer som ligger bakom röstbortfallet.

1. USA har ett krångligare röstregistreringssystem än många andra. I Sverige är du automatiskt registrerad, i USA måste du göra det själv. Det innebär att tiotals miljoner röstberättigade inte ens får rösta. I den kategorin finns också till exempel före detta fångar som fråntagits sin rösträtt. Den siffran är fyra miljoner människor.

2. Många tror att deras röst inte räknas. Det finns en del logistiska svårigheter, som att valet är på en tisdag och många har svårt att få ledigt, lokalerna kan vara omständliga att ta sig till, det kan vara långa köer. Men det flesta anser helt enkelt att deras röst inte har värde.

3. USA har ett överflöd av val. Under en fyraårsperiod röstar en amerikan i långt fler val än en skandinav. Det ska väljas kommunalt, federalt, lokal, sheriff och skolval. Och då en majoritet av USA:s delstater dessutom har principen att vinnaren får allt, så ökar det känslan att en röst tappar värde.

Vill ha ärlig politiker

Tillbaka i Melstone har Silvia Metzger, som faller under kategori två, svårt att se vad som skulle få henne att gå till vallokalen.

– Det skulle vara en ärlig politiker, möjligtvis. En som sa att han skulle försöka, snarare än lovade en massa han inte skulle hålla. Det vore något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet