Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi. Foto: TT

Silvio Berlusconi tillbaka i den italienska politiken

Publicerad

Silvio Berlusconi firar att han åter står på den italienska politiska scenen, sedan en högerkoalition han bidragit till att sätta ihop tagit hem segern i ett regionalval på Sicilien.

Söndagens val, där den Berlusconistödda regionale presidentkandidaten tog hem segern med cirka 40 procent av rösterna, har betraktats som ett lackmuspapper för Italiens nationella val nästa år.

”Sicilien har valt vägen för verklig, seriös och konstruktiv förändring, baserad på ärlighet, kompetens och erfarenhet”, konstaterade den kontroversielle före detta premiärministern Berlusconi, som själv inte får ställa upp som kandidat i valet 2018 efter en fällande dom för skattefusk.

Med nära alla röster räknade hade Giancarlo Canceller från den populistiska Femstjärnerörelsen säkrat 34,6 procent. För landets regerande Demokratiska partiet (PD) var det dock en mörk dag. PD lyckades endast ta hem 18,6 av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.