Simmade – instängd i en säck

Uppdaterad
Publicerad

Inget verkar kunna stoppa Jane Petkovs kamp att hamna i Guinness World Rekord. I går lindades bulgaren in i en säck – innan han hoppade i vattnet och började simma. Frågan är om den udda simturen kan klassas som världsrekord.

I över två och en halv timme kämpade 59-årige Jane Petkov för att simma drygt två kilometer, 1,25 miles, i sjön Ohrid i Makedonien. Men så var det ingen vanlig simtur som bulgaren gav sig ut på utan ett världsrekordförsök.

Insvept i orange säck och med flera lager vit tejp runt fotlederna och midjan dök Jane Patkov i sjön för att försöka simma i det annorlunda världsrekordsförsöket.

Nyhetsbyrån AFP, som hade en reporter på plats, rapporterar att Patkov simmade på rygg ”som en delfin”.

Kylan försvårade

Men kylan i vattnet gjorde det svårt för Jane Petkov.

– Den första kilometern var väldigt kall, men efter det var allt bara bra. Inga problem alls. Hade det varit varmare i vattnet hade jag kunnat simma tio kilometer till, sa Jane Petkov efter simturen.

Petkov befann sig själv i vattnet, men arrangörer till världsrekordsförsöket fanns hela tiden i närheten i en mindre båt ifall något skulle hända.

Inte godkänt ännu

Hur lång tid simturen egentligen tog är oklart då media i Makedonien rapporterar om allt från två timmar och 47 minuter till två timmar och 55 minuter. Arrangörerna för världsrekordsförsöket hävdar dock att de har dokumenterat simturen på alla sätt som krävs för att den ska hamna i Guinness World Record.

Enligt BBC har Guinness World Records inte gjort något offentligt uttalande om rekordförsöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer