Sinn Feins partiledare Mary Lou McDonald talar inför pressen efter att de preliminära valresultaten tillkännagivits. Foto: TT

Sinn Féin ser ut att bli vågmästare i Irland

Uppdaterad
Publicerad

Det en gång utfrysta vänsternationalistiska partiet Sinn Féin kan bli en del av en ny regering i Irland. Det visar de preliminära siffrorna från det irländska parlamentsvalet i helgen.

Sinn Féin, som en gång var IRA:s politiska gren, fick flest förstahandsröster. Fler än de traditionellt ledande mittenhöger-partierna Fianna Fáil och Fine Gael som har turats om att leda landet i 90 år.

Efter att alla valkretsar räknats fick Sinn Féin 24,5 procent av förstahandsrösterna. Fianna Fáil och Fine Gael, 22,2 procent respektive 20,9 procent. Men hela resultatet står inte klart förrän senare i veckan.

– Det här är inget övergående – det är bara början, sade Mary Lou McDonald, partiledare för Sinn Féin, till reportrar i Dublin.

Vänstersväng

Att irländarna röstade mer åt vänster än vanligt sägs visa på att den ekonomiska krisen 2008 fortfarande gör sig påmind bland många löntagare. Bostäderna är dyra och svåra att få tag på, samtidigt som politikerna har drivit igenom stora skattelättnader för företag skriver The New York Times.

Frågan är nu om något av de större partierna vill bilda koalitionsregering med Sinn Féin. Partiet har tidigare försvarat terrordåd som IRA har utfört i Storbritannien och Nordirland som en del av sin kamp för ett enat Irland. Partiet har även uppgett att ett villkor för en politisk koalition är att det omedelbart inleds förberedelser för en folkomröstning om ett enade av Nordirland och Irland.

”Inte ett vanligt parti”

Irlands nuvarande premiärminister Leo Varadkar har sagt att ett samarbete mellan hans parti, Fine Gael, och Sinn Féin är uteslutet. Sinn Féin är inte ”ett vanligt parti”, enligt Varadkar. Samtidigt är det inte heller troligt att mittenpartierna går ihop för att hålla sig kvar vid makten. Det kan leda till att Sinn Féin blir ännu större vid nästa val menar flera bedömare.

FAKTA: Sinn Féin

Sinn Féin, irländskt politiskt parti grundat 1905, verksamt både i Nordirland och i Irland. Sinn Féin var ursprungligen moderat nationalistiskt men radikaliserades under intryck av påskupproret 1916. Det ledde därefter motståndskampen fram till avtalet med Storbritannien 1921 men förlorade sedan i betydelse i takt med att mer moderata krafter lämnade partiet och grundade Cumann na nGaedheal (sedermera Fine Gael) respektive Fianna Fáil. Partiet var förbjudet i Nordirland 1956–73.

Sedan Irländska republikanska armén (IRA) hade splittrats i slutet av 1960-talet delades även partiet i en provisorisk och en officiell gren. ”Officiella” Sinn Féin bytte senare namn till Workers Party. Dagens Sinn Féin, IRA:s politiska gren, är ett socialistiskt parti vars mål är att skapa ett enat Irland. Sinn Féin leds av Mary Lou McDonald som 2018 tog över som partiledare efter Gerry Adams. Flera i partiledningen har förnekat uppgifter om att de åtminstone tidigare har haft ledande positioner i IRA.

Stödet för partiet ökade under 1990-talet, särskilt efter att IRA utlyste vapenvila hösten 1994. Partiet deltog i de samtal som ledde fram till fredsavtalet i Nordirland i april 1998.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.