Chiles miljöminister Carolina Schmidt – ordförande för FN:s klimatmöte i Madrid – vädjar till alla parter att göra ett sista försök att komma överens. Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Sista chansen att enas på utdraget klimatmöte

Uppdaterad
Publicerad

Parterna på FN:s klimatmöte gör nu ett sista försök att komma överens.

Men många konflikter kvarstår – och det är högst osäkert om talet om skärpta ambitioner blir verklighet.

FN:s stora klimatmöte, där nästan 200 länder deltar, har dragit över tiden med mer än ett dygn och stämningen har blivit mycket frustrerad.

Vid midnatt mellan lördag och söndag kallade ordförandelandet Chile alla delegater till en avstämning av förhandlingsläget. Trots svårigheterna att komma överens och de öppna konflikterna i flera frågor, ska förhandlingarna drivas vidare under natten.

– Vi är nästan framme nu. Det är svårt, och det har varit två hårda och svåra veckor. Men det kommer att vara värt det – fast bara om vi når fram till ett ambitiöst resultat, säger klimatmötets ordförande, Chiles miljöminister Carolina Schmidt – med en röst som spricker mot slutet.

– Jag behöver all er styrka och flexibilitet nu. Vi måste göra den här sista ansträngningen, tillsammans.

Oklart läge

På väg in till avstämningen frågar TT:s reporter EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans om läget:

– Jag är varken optimistisk eller pessimistisk. Jag är inget-istisk, säger Timmermans.

EU hör till en grupp som driver på för att besluten på mötet verkligen ska leda till ökade utsläppsminskningar.

En av stridsfrågorna handlar just om hur tydligt mötet ska signalera till världens regeringar att klimatambitionerna måste höjas när länderna förnyar sina löften under nästa år. Inte minst klimataktivister, forskare och näringsliv har under de två veckor som mötet pågått krävt detta av de samlade politikerna.

– Jag har varit på dessa klimatförhandlingar sedan de startade 1991, men jag har aldrig sett en sådan total klyfta mellan vad vetenskapen och människor i världen kräver och vad klimatförhandlingarna levererar i form av meningsfulla åtgärder, kommenterar Alden Meyer, nätverket Union of Concerned Scientists.

Risk för kryphål

Den kanske svåraste frågan handlar om hur handeln med utsläppsrätter mellan länder ska regleras. Frågan kunde inte lösas under förra årets klimatmöte i Katowice och riskerar att bli förbli olöst även under detta möte. EU har tydligt markerat att det är bättre att inte nå någon uppgörelse alls än att klubba ett dåligt regelverk.

EU befarar att systemet kommer att skapa kryphål och bara minska utsläppen på pappret. Enligt den brasilianska delegationen är det i stället EU som försöker tillskansa sig fördelar och vägrar röra sig en millimeter i förhandlingarna.

En gammal tvistefråga som väckts till liv igen under mötet är frågan om industriländernas historiska skuld till utsläppen av växthusgaser och i fall de bör kompensera den skada som drabbar fattiga länder. USA har med kraft motsatt sig alla nya krav på sådana ersättningar.

Nu har parterna dragit sig tillbaka för fortsatta förhandlingar och träffas för ny avstämning i gryningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.