Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s korrespondent kommentera den senaste utvecklingen om Trumps presidentskap i videon ovan. Foto: TT arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: Trumps sista livlina har brustit – kan försöka sätta avtryck inför 2024

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Den sista verkliga livlinan har brustit för Donald Trump. Georgias omräkning av delstatens fem miljoner röster betydde bara att Joe Bidens seger fastställdes – ännu en gång.

Donald Trumps räcka av forcerade beslut tyder på att även Trump inser att kampen om Vita huset är över.

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

USA:s politiska experter var tidigt överens: en omräkning av rösterna i Georgia skulle inte hjälpa Donald Trump. De 14 000 röster som skiljde Biden och Trump åt skulle inte gå att hämta hem i en omräkning. Nu har alltså de fem miljoner rösterna granskats på nytt, för hand, och resultatet står fast.

Snabba beslut

President Donald Trumps kalender över offentliga framträdanden gapar tom och när det här skrivs har han inte svarat på journalisternas frågor på två veckor. Samtidigt som de ofta illa underbyggda rättsprocesserna fortsätter att möta juridiska nederlag, där Michigan är ett av de senaste exemplen, ökar Donald Trump tempot i sina politiska beslut. 

Av tradition präglas annars perioden mellan det amerikanska valet och den 20 januari, då den nye presidenten svärs in, av passivitet. Så är inte fallet den här gången. Trump använder sina sista dagar som president till att uppfylla delar av sina vallöften, som Joe Biden om några månader får ta ansvaret för.

Gör världen farligare

Flera av de beslut som nu fattats är kontroversiella. Att halvera antalet soldater på marken i Afghanistan kanske inte låter dramatiskt, men kan vara skillnaden för den svaga afghanska militärens möjligheter att bekämpa talibanerna. För Donald Trump är det ytterligare ett vallöfte som blir verklighet – just innan hans tid i Vita huset är över. Och den här gången protesterar till och med senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell. Få har betytt så mycket för Donald Trump, han var den som skickligt räddade presidenten från alla de problem som riksrättsåtalet innebar och McConnell beskrivs som mycket lojal. I dag är tonen från senatorn från Kentucky en annan.

– Att nu dra tillbaka trupper från Afghanistan och Irak vore ett misstag, menar McConnell.

Dessutom agerar Donald Trump för att sälja leasingavtal till bolag som vill borra efter olja och gas i naturkänsliga områden i norra Alaska. Vilket är ett annat exempel på ett kritiserat besked.

Sista lösningen

Förra veckan fick försvarsminister Mark Esper lämna in passerkortet. Esper kritiserade tidigt planerna på att dra tillbaka amerikanska trupper från Irak och Afghanistan. Och kort därefter fick också Chris Krebs, chef för landets it-säkerhet, sparken. Båda hade gått emot presidenten offentligt. 

Donald Trump har kort tid på sig att sätta ett avtryck inför valet 2024. För det kan vara det som allt handlar om nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet