Motståndsrörelsen håller sina vapen i Panjshir -provinsen nordöstra Afghanistan. Foto: AP

Talibanerna påstår sig ha tagit kontroll över Panjshirdalen

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna säger sig ha tagit över Panjshirdalen – det sista området som de inte hade kontroll över i Afghanistan. Men motståndsrörelsen tillbakavisar och säger att utropet om övertagandet är falskt.

Bilder i sociala medier visar talibaner framför provinsguvernörens ägor. Sent på söndagen sågs dussintals fordon med talibaner köra in i Panjshirdalen, enligt nyhetsbyrån AP.

– Talibanerna har tagit full kontroll över Panjshirdalen, det sista området i Afghanistan som har kontrollerats av motståndsrörelsen. Med den här segern har vårt land helt och hållet tagits ur krigets träskmark, säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid enligt Reuters.

Talibanernas maktövertagande

Motståndsrörelsen: Kampen ska fortsätta

Uttalandet kommer efter att situationen i Panjshir, norr om Kabul, de senaste dagarna intensifierats och under helgen utmynnat i strider mellan talibaner och rebeller.

Motståndsrörelsen, som under gårdagen vädjade om vapenvila, säger att kampen om Panjshir ska fortsätta.

”Talibanernas utspel om ockupation av Panjshir är falskt. NRF:s styrkor är på plats på alla strategiska platser runtom i dalen för att fortsätta kampen”, skriver de i ett Twitter-inlägg.

”Hårda strider och stora förluster”

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid menar att läget i Panjshir är oklart.

– Det är fortfarande inte helt säkert hur läget är där, men det verkar definitivt som det har varit väldigt hårda strider och stora förluster på båda sidorna. Talibanerna har ett övertag militärt och det är nog bara en tidfråga innan de kommer ta hela Panjshir, säger han i Morgonstudion.

Kvinnor och flickor fast på flygplats

Samtidigt är omkring tusen personer fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, i väntan på att kunna flyga ut från landet, rapporterar The New York Times.

Vissa har beskrivit det som att talibanerna håller personerna gisslan, och att de vill ha något i utbyte för att låta flygplanen lyfta. Andra – bland annat USA:s utrikesdepartement – beskriver det som att flygplanen har fått grönt ljus, och att man bara väntar på ett sista godkännande innan de kan lämna landet. Många som har tagit sig till flygplatsen i hopp om att kunna fly Afghanistan är kvinnor och flickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet