Juristen Benjamin Ferencz var 27 år gammal när han åtalade nazistiska massmördare. Foto: SVT/Ondskans åklagare

Enda levande Nürnbergåklagaren: Lösningen stavas juridik inte krig

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Benjamin Ferencz var bara 27 år gammal när han åtalade 22 nazistiska massmördare i Nürnberg, Tyskland år 1947. De hade tillhört den så kallade Einsatzgruppen, vars uppgift var att mörda judar, minoriteter och motståndsmän under andra världskriget. I dag är han 99 år gammal och kämpar fortfarande för en fredligare värld.

– Vi måste förstå att lösningen stavas juridik, inte krig, säger han.

För snart 70 år sedan var Benjamin Ferencz åklagare i Nürnbergrättegången mot högt uppsatta medlemmar ur Einsatzgruppen. Den här gruppen var inte involverad i koncentrationslägren, utan de mördade över en miljon människor ute på fältet.

Totalt hölls 13 olika rättegångar i Nürnberg, men de skulle egentligen bara ha varit tolv. Ferencz lyckades övertyga en av de andra åklagarna om att även Einsatzgruppen borde ställas till svars.

– Jag sa: ”Du kan inte låta dem komma undan. De har begått massmord. Bevisen finns här. De får inte komma undan!”. Han frågade om jag kunde göra det. Visst, sa jag, och så blev det. Så kom det sig att jag blev åklagare i världens största mordrättegång, säger Benjamin Ferencz, i dokumentären Ondskans åklagare.

Började använda begreppet folkmord

Bevisen bestod av noggrant utförd dokumentation som tyskarna själva fört över vilka som mördats, hur många, var och när. Samtliga 22 åtalade ur Einsatzgruppen dömdes och med det lades grunden för att kunna fortsätta döma vid den här typen av brott.

– Det var under Nürnbergrättegångarna man för första gången definierade brott mot mänskligheten, folkmord och vissa krigsbrott och åtalade personer för att ha begått sådana brott, säger Wesley Clark, pensionerad amerikansk general, i dokumentären Ondskans åklagare.

Begreppet folkmord myntades av juristen Raphael Lemkin redan 1944. Han låg även bakom arbetet med antagandet av FN:s folkmordskonvention år 1948. Benjamin Ferencz valde att använda sig av begreppet under Nürnbergrättegången.

– När jag gick i skolan fanns det inget som hette mänskliga rättigheter eller internationella domstolar. Ingen hade hört talas om ordet folkmord. Jag var nog först med att använda ”folkmord” i öppningsanförandet i Nürnberg, säger Benjamin Ferencz.

Efter Nürnbergrättegångarna kämpade Benjamin Ferencz för att få till stånd en Internationell brottmålsdomstol inom FN. Det skulle dock ta decennier av arbete innan Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Nederländerna, till slut invigdes år 2001. Benjamin Ferencz var åklagare i det första fallet som togs upp där.

”Juridik, inte krig”

Han kan ha sett mänsklighetens värsta sidor, men har aldrig gett upp hoppet. I dag kämpar han för att man först och främst ska sluta kriga och hans lösning på det är att ta till juridiken istället.

– Vi spenderar bara mer och mer pengar på kapprustningen. ”Vem kan tillverka de dödligaste vapnen?” Så ser världen ut i dag. Vi måste förstå att lösningen stavas juridik, inte krig. Det är dags att sätta punkt för dödandet och låta en domstol skipa rättvisa. Fram till dess dödar ni bara er själva, säger Benjamin Ferencz.

Hör Benjamin Ferencz själv berätta i klippet ovan.

Vill du veta mer om Benjamin Ferencz och Nürnbergrättegångarna? Här kan du se hela dokumentären Ondskans åklarare på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.