Foto: TT

”Sista portionerna” i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Isolerade civila får nu de sista matportionerna i det omringade östra Aleppo, larmar Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i krigets Syrien.

– De distribueras i detta nu, säger Egeland i Genève.

Utan en ny leverans av matportioner kommer maten räcka veckan ut, enligt FN, som inte lyckats ta sig till den belägrade östra delen av Aleppo sedan juni i år.

Vintern på väg

Det är därmed akut, särskilt som vintervädret nu inleder sitt grepp om området, att alla stridande parter enas om eld upphör som tillåter humanitära nödleveranser.

Även om Syrien är ett relativt varmt land kan temperaturen falla drastiskt under vinterhalvåret. De senaste två vintrar har hjälporganisationer vittnat om barn som frusit ihjäl i den syriska vintern.

Katastrofala konsekvenser

– Jag tror inte att någon vill ha en kvarts miljon svältande människor i östra Aleppo, säger Egeland.

Han tillägger att han är övertygad om att hjälp kommer släppas igenom, för att ”konsekvenserna av ingen hjälp eller mat blir så pass katastrofala att jag inte ens kan föreställa mig det scenariot”.

”Humanitära pauser”

Bland andra Ryssland har iakttagit ”humanitära pauser” i krigföringen runt Aleppo, men lugnet har inte varit tillräckligt stabilt för att tillåta tillräcklig distribution av nödhjälp.

Vad gäller flygräder uppger talesmän i Moskva att varken ryska eller syriska stridsplan har anfallit Aleppo sedan den 18 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.