Foto: TT

Sista strippvisumen i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

I år har Schweiz utfärdat över 700 specialvisum som ger utländska kvinnor åtta månaders arbetstillstånd som strippor och kabarédansöser i landet. Men årets visum är de sista, programmet upphör vid årsskiftet efter stark kritik.

Visumen infördes 1995 med tanken att de skulle göra kvinnorna mindre utsatta för utnyttjande. Sedan 2005 har 10 700 personer fått de så kallade L-tillstånden, och mest är det kvinnor från Ryssland, Dominikanska republiken och Thailand som tagit emot dem.

Men en utredning som blev klar i fjol visade att programmet förfelat sitt syfte. En del av kvinnorna tvingas in i prostitution efter ankomsten till Schweiz. Kritiker har också pekat på att programmet korrumperats av människosmugglare och mellanhänder som krävt pengar för att hjälpa kvinnorna få visumen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.