Självbränningarna skakar Tibet

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om tibetaner som bränner sig själva till döds i protest mot Kinas styre har kommit tätt de senaste månaderna. Situationen beskrivs nu som den allvarligaste på flera år.

På kvällen den 9 december lämnade tonårsflickan Wangchen Kyi sina föräldrar och två systrar och gick ut på ett fält i Qinghaiprovinsen i västra Kina. Där bad hon för Tibets folk och dess heliga ledare Dalai lama. Sedan tände hon eld på sig själv. Hon dog omedelbart.

Vid midnatt kremerades hennes kropp och runt 3 000 personer deltog vid ceremonin innan två busslaster med poliser stormade in och bröt upp folksamlingen.

Över 90 fall

Dagen innan hade två andra unga tibetaner bränt sig själva till döds. Sedan februari 2009 har nu över 90 tibetaner begått självbränning, varav ett fåtal överlevt, enligt aktivistkällor. Bara under november tände 28 personer på sig själva. USA-baserade International Campaign for Tibet uppger att det är en av de största vågorna av självbränningar på årtionden. Aktionerna har spritts till allt fler regioner i Kina.

Kinas regering tar nu hårdare tag för att stoppa protesterna och myndigheterna säger att personer involverade i självbränning kommer att dömas för mord. Nyligen greps en 40-årig munk och hans brorson i Sichuanprovinsen, anklagade för att ha uppmuntrat åtta personer till självbränning.

Människorättsgrupper rapporterar att tibetanernas religions- och yttrandefrihet kraftigt inskränkts de senaste åren. Flera delar av Tibet är avspärrade.

Tar inte avstånd

FN och flera västländer uppmanar Kina att inleda samtal med Dalai lama. Kinas utrikesminister slog dock i måndags tillbaka och uppmanade omvärlden att hålla sig borta från landets ”inre angelägenheter”.

Ledarna i Peking menar att Dalai lama bär skulden för självbränningarna. Den andlige tibetanske exil-ledaren har inte tagit avstånd från aktionerna.

– Om jag säger något positivt kommer Kina genast att ge mig skulden. Om jag säger något negativt blir familjemedlemmarna till dessa personer väldigt sorgsna. De har offrat sina liv. Det är inte lätt. Jag vill inte ge intryck av att det är fel, sade Dalai Lama nyligen till den indiska tidningen Hindu.

Fakta: Tibet

* Tibet har historiskt dominerats av buddhistisk lamaism.

* Dalai lama är högste andlige ledare men politisk ledare är numera Lobsang Sangay, premiärminister i den exiltibetanska regeringen.

* Kina invaderade Tibet 1950 och slog ner en resning 1959. Dalai lama drevs i landsflykt.

* Tibet har 2,8 miljoner invånare. Dessutom bor 2,9 miljoner tibetaner i de kinesiska grannprovinserna.

* Kineserna blir allt fler i Tibet och inofficiellt räknar man med att minst hälften av befolkningen nu är kineser.

Källa: Utrikespolitiska institutet. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.